latinica  ћирилица
11/12/2023 |  21:48 ⇒ 21:49 | Аутор: СРНА

Потврђена казна од 12 година затвора Зорану Ђокићу из Пећи

Уставни суд у Приштини потврдио је казну од 12 година затвора Зорану Ђокићу из Пећи, оптуженом за наводни ратни злочин у пећком насељу Кристал током сукоба на Косову и Метохији.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Уставни суд је оцијенио да пресуде врховног, апелационог и основног суда у кривичном предмету против Ђокића нису у супротности са Уставом, нити са правом према Европској конвенцији о људским правима, преносе медији у Приштини.

Према пресуди Уставног суда, тврдња подносиоца о повреди поступка због тога што тужилаштво и редовни судови нису дали могућност његовом браниоцу да свједочи о измјењеној и проширеној оптужници против њега не открива повреду Устава.

Ђокић је у фебруару 2021. године у Приштини првостепено осуђен на 12 година затвора због, како је наведено, ратног злочина и кршења обичаја рата.

Судско вијеће Ђокића је прогласило кривим зато што је наводно у марту 1999. у акцији групе српских војних и полицијских паравојних снага у униформи учествовао у протјеривању Албанаца у Пећи.

Ђокићев адвокат Љубомир Пантовић тада је поручио да се ради о дубоко погрешној, неправичној пресуди, која је у сукобу са изведеним доказима у овом предмету и прије свега у сукобу са правом оптуженог да има правично суђење.

- Главни свједок тужилаштва и једини очевидац ратног злочина за који је Ђоковић осуђен идентификовао је другу особу да је извршила овај злочин, а не Зорана Ђокића - рекао је бранилац Пантовић.

Зоран Ђокић ухапшен је фебруара 2019. године на прелазу Јариње и од тада је у притвору.