latinica  ћирилица
11/12/2023 |  15:05 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Кошарац: Одлазак привредника из ФБиХ у Доху сепаратистички приступ уз прећутну сагласност Конаковића

Замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је да не оспорава право ниједном удружењу привредника да унапређује своје пословне активности остваривањем контаката широм свијета, али да инсистира на томе да се у име БиХ може говорити искључиво уз равноправну заступљеност привредника из Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта, односно уз поштовање уставног уређења ове земље.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Дакле, група привредника из ФБиХ, окупљена у Удружењу Позитива, која се у Дохи састала са представницима Катарске привредне коморе, није репрезентативна група привредника из БиХ, нити може говорити у то име - нагласио је Кошарац.

Он је објавио на Инстаграму да у БиХ постоји коморски систем, који укључује привредне коморе Српске и ФБиХ, Брчко Дистрикта и Спољнотрговинску комору БиХ.

- Ако желимо да развијамо економске односе са другим земљама свијета, унапређујемо спољнотрговинско пословање, привлачимо нове инвестиције и слично, једино логично и исправно је да у томе буду укључени и потпуно видљиви привредници из Републике Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта, а не одабрана екипа из неког полуприватног удружења - указао је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

У име БиХ и у име привреде БиХ, нагласио је Кошарац, може се говорити искључиво у случају поштовања уставног уређења ове земље.

- Једностран приступ, у којем састанцима присуствују само поједини привредници из ФБиХ за сваку је осуду и дугорочно не доноси ништа добро овој земљи - констатовао је Кошарац.

Он је додао да је додатно проблематично ако се све ово дешава уз прећутну сагласност министра иностраних послова у Савјету министара /Елмедина Конаковића/, који такође борави у Дохи.

Кошарац је нагласио да је контрапродуктивно заобилазити Републику Српску, те да је то сепаратистички приступ и недопустиво је да министар иностраних послова у Савјету министара заступа интересе и политику једног дијела БиХ.

- Не желим никоме да држим лекције, али наглашавам да сам од првог министарског мандата увео праксу да ниједну одлуку Министарство спољне трговине и економских односа не доноси без мишљења и сагласности надлежних ентитетских институција, као и да увијек приликом пословних састанака у земљи и иностранству о привредним темама, упутим позив представницима привредних комора Српске, ФБиХ и Спољнотрговинске коморе БиХ, да буду дио делегације коју предводим - указао је Кошарац коментаришући посјету Дохи појединих привредника из ФБиХ, које је предводио предсједник Удружења привредника Позитив из тог ентитета Нахид Хасанбеговић.