latinica  ћирилица
11/12/2023 |  07:34 ⇒ 09:55 | Аутор: РТС

Нетанјаху: Палестински милитанти на почетку свог краја; Хамас: Слобода за таоце само путем преговора

Сукоб Израела и Хамаса – 66. дан. ИДФ саопштио да је испод града Газе откривена велика мрежа тунела, гдје је наводно била област Хамасовог главног командног центра. Хамас поручује да таоци неће моћи да се ослободе силом, већ само преговорима. УН упозоравају да девет од десет Палестинаца у Гази не може себи да обезбједи оброк сваки дан. Од почетка сукоба у Појасу Газе убијено 18.000 људи, док је погинуло 425 израелских војника.
Газа (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN, илустрација) -
Газа (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN, илустрација)

Израел је погодио још 250 циљева на југу Појаса Газе. Тел Авив поручује да је од 7. октобра убијено најмање седам хиљада палестинских милитаната и да су им потребна још два мјесеца за потпуну елиминацију Хамаса.

Премијер Бенјамин Нетанјаху тврди да се у протеклих неколико дана "десетине Хамасових терориста" предало израелским снагама, што, како је оцијенио, представља "почетак краја Хамаса".

Портпарол ИДФ, контраадмирал Данијел Хагари каже да је израелска војска открила велику мрежу тунела у граду Гази, испод такозваног Палестинског трга.

Руски предсједник Владимир Путин је током телефонског разговора са Нетанјахуом рекао да је Москва спремна да пружи сву могућу помоћ за ублажавање патње цивила и деескалацију сукоба.

Истовремено, Нетанјаху је критиковао сарадњу Русије и Ирана, али и захвалио на напорима да се ослободи Израелац са руским држављнством.

Израел наводи да је од 7. октобра погинуло 425 војника, а рањено око 1.600. Палестинске власти наводе да је у Гази страдало 18.000 и повријеђено скоро 50 хиљада. Од њих су 45 одсто дјеца.

Становници Кан Јуниса напуштају и то мјесто, јер се воде борбе "од куће до куће".

Палестински званичници оптужују Израел да бомбардује дијелове Газе, гдје је цивилима савјетовано да бјеже.

Свјетски програм Уједињених нација за храну упозорава да половина становништва у Појасу Газе гладује, а да у неким дијеловима те енклаве, девет од 10 људи нема ниједан оброк дневно.

У болнице на југу енклаве стижу жртве израелског бомбардовања, гдје нема довољно кревета за све повријеђене.