latinica  ћирилица
08/12/2023 |  16:57 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Наредне године почиње изградња моста преко ријеке Таре

Изградња новог моста преко ријеке Таре на локацији Хум - Шћепан Поље требало би да почне наредне године, најавили су данас министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто и црногорски министар промета и поморства Филип Радуловић.
Састанак Чубриловића са Фортом - Фото: РТРС
Састанак Чубриловића са ФортомФото: РТРС

За пројекат Фоча - Шћепан Поље потребно јр 100 милиона евра, од чега би 40 милиона требало да буду грант средства, док сам мост преко ријеке Таре кошта пет милиона КМ, које су обезбиједиле БиХ и Црна Гора.

Чубриловић је у изјави новинарима након састанка министара са званичницима Европске банке за обнову и развој и Свјетске банке у Сарајеву истакао важност овог пројекта, односно увезивања Подгорице и Сарајева.

Учествовао сам и претходних година у преговорима, али до данас нисмо успјели да конкретизујемо реализацију овог пројекта, прије свега дионице Фоча – Шћепан Поље - навео је Чубриловић.

Он је најавио и радове на путном правцу Фоча - Шћепан Поље, те додао да су кредитори спремни да подрже и одлуке и иницијативу које постоје из обје земље.

- Вјерујем да ћемо истрајати у овоме, да нећемо губити вријеме састанчењем, да су на потезу конкретне одлуке и конкретни послови - поручио је Чубриловић и изразио увјерење да никаква политика неће скренути са реализације овог пројекта.

Он је рекао да Република Српска неће спорити ништа везано за реализацију јадранско-јонског ауто-пута, те додао да је та саобраћајница битна за будућност региона, имајући у виду да су ријешени поједини дијелови у Албанији, Црној Гори.

- Важна нам је и подршка Свјетске банке и ЕБРД-а. Мислим да ћемо остати партнери у овом послу - додао је Чубриловић.

Форто је рекао да сви желе покренути овај пројекат, јер је ријеч о путу који "боли" и БиХ и Црну Гору, те додао да ће почети и процес задуживања за његову реализацију код међународних финансијских институција за изградњу приступних путева са обје стране.

Према његовим ријечима, БиХ је спремна да подржи иницијативу Црне Горе за изградњу јадранско-јонског пута, као и приступ са сјевера Црне Горе у БиХ дионицом Пљевља–Чајниче–Горажде.

- То су пројекти које ћемо покренути такође наредне године - истакао је Форто и додао да предстоје састанци са Европском комисијом наредне седмице у Скопљу.

Радуловић је рекао да је ово добар почетак сарадње двије пријатељске земље, које имају велику историју, богату културу, као и једну границу, што значи да дијеле инфраструктуру.

Према његовим ријечима, данас су покренута три кључна питања за наредни период.

- Задовољство је што смо данас потписали заједнички допис према Европској комисији за 40 одсто бесповратних средстава за изградњу моста - рекао је Радуловић и додао да ће његовом изградњом бити ријешен деценијски проблем.

Говорећи о јадранско-јонском ауто-путу, Радуловић је рекао да је он приоритет Владе Црне Горе, јер ће од Италије до Грчке спојити Јадран и помоћи раст бруто домаћег производа и Црне Горе и БиХ.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон рекао је да је изградња моста битна за БиХ и Црну Гору, те да заједно са ЕБРД-ом подржава реализацију ове конекције.

- Веома брзо ћемо припремити пројекат, како би што прије могло да се крене са радовима. Наш план је да то урадимо до љета наредне године рекао је Шелдон.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је за Унију апсолутни приоритет повезивање главних градова земаља западног Балкана, наводећи да је дионица Хум /БиХ/ - Шћепан Поље /Црна Гора/ која повезује двије земље једна од најљепших, али и најопаснијих.

- Због тога постоји хитна потреба да се инвестира, а ми смо са своје стране спремни. Посљедњих година повећали смо дио гранта у финансирању овог важног пројекта - нагласио је Сатлер.

Он је поновио да је наредне седмице планиран Самит ЕУ и свих лидера земаља западног Балкана на којем ће бити разговарано о новом Плану раста за западни Балкан, вриједном шест милијарди евра, који ће, како је рекао, отворити нове могућности за БиХ.

- И не само то, спремни смо да отворимо европско тржиште и мислим да је то најузбуљдивија вијест од ЕУ у протеклом периоду - навео је Сатлер.