latinica  ћирилица
06/12/2023 |  13:56 ⇒ 13:59 | Аутор: Агенције

Путин: Односи са Емиратима достигли невиђено висок ниво

Односи Русије и Уједињених Арапских Емирата достигли су невиђено висок ниво, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Путин и Нахјан (Фото: EPA-EFE/ANDREY GORDEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Путин и Нахјан (Фото: EPA-EFE/ANDREY GORDEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Данас, захваљујући вашем ставу, наши односи су достигли невиђено висок ниво. Ви и ја смо у сталном контакту, а наше колеге стално сарађују једни са другима. И заиста, УАЕ су главни трговински партнер Русије у арапском свијету - рекао је Путин на састанку са предсједником УАЕ Мохамедом бин Заједом ел Нахјаном.

Путин је додао да ће се током састанка разговарати о палестинско-израелском сукобу, као и да ће информисати Нахјана о украјинској кризи.

Осим тога, руски предсједник је позвао предсједника УАЕ да присуствује самиту БРИКС-а у Казању сљедеће године.

Нахјан је оцијенио да се односи између двије земље активно развијају у посљедњих неколико година и да цијени Путинову улогу у томе.

Он је рекао да је у 2022. години трговина између Русије и УАЕ, не рачунајући нафту, порасла за близу 109 одсто и да тај пораст без преседана говори о посебности односа двије земље.

- УАЕ очекују да наставе да раде заједно и развијају сарадњу са Русијом у области енергетике, инфраструктурних пројеката и напредних технологија - додао је Нахјан.