latinica  ћирилица
06/12/2023 |  10:16 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Вулић: Бошњацима циљ минимизирање институција Српске, а не компромис

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је након што су бошњачки министри закочили споразум за преговоре са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу, да Бошњаци морају схватити да су дијалог и компромис пут до успјеха иако је њима само циљ минимизирање институција Републике Српске.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Компромис не може бити наше прихватање њихових уцјена. Бошњачки министри све раде супротно оном што говоре. Доказ је и овај споразум. Колико сам информисана, смета им улога Министарства унутрашњих послова Републике Српске, које је свјетлосну годину испред свих агенција у БиХ. То су професионалци који прате и спроводе процесе - рекла је Вулићева за Срну.

Вулићева сматра да Бошњаке суштински не занимају ни европски пут БиХ ни суверенитет нити будућност, него им је само циљ минимизирање институција Српске.

- Само њима је знано зашто бошњачка структура не жели споразум са Фронтексом - закључила је Вулићева.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је синоћ да су српски и хрватски министри већ раније гласали за споразум о преговорима са Фронтексом, док бошњачки министри, који су јуче тражили одгађање гласања како би обавили додатне консултације, нису искористили могућност да се синоћ изјасне о споразуму, те је сједница Савјета министара закључена без њиховог изјашњења.

- Тренутно је прича што се тиче Фронтекса завршена - рекао је Нешић, додајући да бошњачки министри траже да се измијени члан споразума тако да ентитети, умјесто сагласности, дају мишљење.