latinica  ћирилица
30/11/2023 |  14:39 ⇒ 20:05 | Аутор: sputniknews.com

Лавров одбрусио у Скопљу: Оставите ме на миру! (ВИДЕО)

Током обраћања шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова на сједници Самита министара спољних послова ОЕБС-а у Скопљу неко од присутних у сали очигледно је упадао у реч руском министру, па је Лавров био приморан да прекине излагање и интервенише.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, илустрација)

Наиме, Лавров је говорио о безобзирном ширењу НАТО на Исток, које је почело након распуштања Варшавског пакта. Међутим, руског министра је неко очигледно ометао са стране, па је прекинуо излагање и љутито упитао на енглеском:

- Можете ли ме оставити на миру, молим вас? Хвала -поручио је Лавров.

Шта је тачно био разлог незадовољства Лаврова, остало је ван објектива. Међутим, судећи по свему, захтјев руског министра је ипак уважен, пошто је наставио са својим говором.

Раније је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила да је руска страна током припреме за учешће на сједници Савјета министара спољних послова ОЕБС у Сјеверној Македонији наилазила на "свакакве смицалице". Како је истакла, дио западних земаља "наставља да притиска педалу потпуног русофобичног лудила".

Савјет министара спољних послова ОЕБС-а одржава се у спортском центру "Борис Трајковски" у Скопљу и подразумијева три пленарне сједнице. Посјета Скопљу је прво путовање Лаврова у Европу од почетка сукоба у Украјини, ако се не рачунају његове посјете Бјелорусији и Турској. Због његовог учешћа на самиту ОЕБС у Сјеверној Македонији, догађај бојкотују министри спољних послова Украјине, Пољске, Естоније, Летоније и Литваније.

Сједница Савјета министара спољних послова ОЕБС-а, који укључује 57 земаља, одржава се 30. новембра и 1. децембра. Очекује се да ће учесници разговарати о безбједносним питањима на континенту усред актуелног украјинског сукоба, као и о питању избора сљедећег предсједника организације.