latinica  ћирилица
28/11/2023 |  10:23 | Аутор: N1

"Олуја вијека" хара Русијом, Украјином и Молдавијом (ВИДЕО)

Десет људи погинуло је у олуји у Украјини, рекао је министар унутрашњих послова у тој земљи Ихор Клименко, а жртве су забиљежене и у Русији и у Молдавији.
Снијег у Украјини (Фото:  EPA-EFE/STATE EMERGENCY SERVICE) -
Снијег у Украјини (Фото: EPA-EFE/STATE EMERGENCY SERVICE)

Ледени вјетрови и олује од недјеље харају југом Украјине, блокирајући путеве и узрокујући прекиде у снабдијевању струјом.

- Десет људи је погинуло на подручју Одесе, Харкова, Николајева и Кијева. Двадесет и троје је повријеђено, укључиво двоје дјеце - написао је Клименко на Телеграму.

Укупно је 411 насеља у 11 регија без струје, а људе је требало спашавати из више од 1.500 возила.

У руским медијима названо "олујом вијека", жестоко невријеме које је однијело неколико живота од недјеље хара јужним регијама Дагестан, Краснодар и Ростов.

Руски предсједник Владимир Путин прати извјештај о "метеоролошким катастрофама" и већ је наредио влади да подузме мјере за помоћ погођеним регијама, рекао је портпарол Кремља Дмитри Песков.

Руски министар за енергетику рекао је да је 1,9 милиона људи остало без струје.

Огромни валови обрушили су се на обална подручја руске обале Црног мора, према видеу с друштвених медија, док је брзина вјетра на неким мјестима досезала и преко 140 километара на сат. Два тијела пронађена су у јужној руској регији Краснодар, док су државни медији јавили да је један морнар погинуо у Керчком тјеснацу између Крима и Русије.

У Молдавији су тијела двоје људи пронађена у аутомобилу затрпаном сњежним наносом у југоисточном подручју Цосцалиа, извијестили су молдавски медији.