latinica  ћирилица
27/11/2023 |  14:01 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Кошарац: Прочитана тактика "тројке", договоре лидера блокирају у Предсједништву БиХ (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да странке "тројке" опструишу одређена именовања на начин да политички договор лидера стопирају у Предсједништву БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Прије двије године истекао је мандат начелнику Заједничког штаба ОС БиХ Сенаду Машовићу. Ако се присјетимо избора министра финансија када је Република Српска требала дати министра из своје квоте, па су били захтјеви и уцјене. Затим ако имамо врсту појаве да одређене процесе договоримо, а онда из структуре "тројке" у Предсједништву БиХ дође до застоја, онда је то прочитана тактика "тројке". Они имају могућност да нас демантују и да данас гласају за српског генерала Заједничког штаба ОС БиХ. Ријеч је о кредибилном генералу - навео је Кошарац на конференцији на новинаре.

Истакао је да је исто било и за Источну интерконекцију, када је постојао договор политичких лидера и у Савјету министара, али је блокирано у Предсједништво БиХ.

- То је деструктивно. Ми не одступамо од својих ставова. Ако неко неће то да дозволи, тај прави прави проблем БиХ. Не може се прихватати наратив политичког капацитета "тројке" и других бошњачких странака и дијела међународне заједнице да Република Српске нешто кочи и условљава. Шта је то Српска зауставила? - упитао је Кошарац.

Коментарисао је и наводе министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о војним камповима на подручју Српске.

Кошарац истиче да то није тачно и да Српска то одбацује.

- Али, није први пут од Хелеза да тако износи непровјерене обавјештајне информације у БиХ и ван БиХ. Зато треба одговарати. Затражио сам информације од ОБА и од тога нећу одустати. Такав наратив је донесен од амбасадора Велике Британије и САД-а у БиХ. Политика Републике Српске је мир и стабилност, договор три конститутивна народа и примјена слова Дејтонског споразума - нагласио је Кошарац.

Истакао је да је добио информацију да припремају садржајну информацију и да су нетачни наводи Хелеза.

- То није први пут. Овдје је циљ преузети наратив дијела међународне заједнице, а то је против Српске. Од предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто сам обавијештен да ћемо по добијању званичних информација сазвати састанак - истакао је Кошарац.