latinica  ћирилица
26/11/2023 |  19:16 ⇒ 27/11/2023 | 07:04 | Аутор: РТРС

Дрвар: Једини српски радио пред гашењем (ВИДЕО)

Суочени са тешким условима рада, неисплаћеним платама, блокадом рачуна и застарјелом техником, Радио Дрвару, након 50 година рада, пријети гашење.
Радио Дрвар - Фото: РТРС
Радио ДрварФото: РТРС

Иако већ 11 мјесеци нису примили плату и немају основне услове за рад, запослени на једином српском медију у Федерацији БиХ који нема помоћ од кантоналних власти, улажу све напоре како би се српски глас и даље чуо.

Ријечи спикера са радија вијесник су наде да се српски глас још увијек чује у Ливањском кантону. Међутим, посљедња два запослена Радио Дрвара, у тешким условима рада, држи једино воља и жеља да се глас српских Крајишника и даље чује.

Јелена Дешић, уредник, спикер и новинар Радио Дрвара, каже да овај медиј настоји да пренесе информације из ове, али и сусједних општина - Босанског Грахова, Гламоча, Босанског Петровца, али и из Републике Српске, Србије, земаља из региона и свијета.

Дуговања из претходног периода износе око 60 хиљада марака. Дрварчани сматрају да је неопходно наћи рјешења проблема јер се традиција постојања радија, дуга 50 година, не смије прекинути.

Значајна су била средства Републике Српске и Србије која су утрошена у бројне инфраструктурне пројекте на подручју Дрвара. Међутим, посљедње двије године општина располаже искључиво средствима која се додјељују расподјелом јавних прихода са виших нивоа власти ФБиХ. Начелница општине Дрвар истиче да ова средства нису довољна за функционисање општине, па тако ни финансирање Радија није у потпуности могуће.

- У наредном периоду морамо наћи рјешење за ове проблеме како бисмо задржали и сачували овај једини српски медиј у ФБиХ, како бисмо нашли могућност да им купимо нову опрему да могу несметано да раде, али и да сервисирамо обавезе које су настале у претходном периоду - рекла је Душица Рунић, начелница Дрвара.

Због изостанка помоћи од ФБиХ, Срби овог краја, па тако и радници Радија једину наду виде у Српској и Србији. У супротном, приче вјеродостојног хроничара времена Дрвара, могао би да заустави кључ у брави.