latinica  ћирилица
26/11/2023 |  13:28 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Снијег паралисао дио Србије; Евакуисани путници из завијаног аутобуса код Врања (ФОТО)

Снијег је паралисао дио Србије. Ванредно је у неколико општина. Ватрогасци су из завијаног аутобуса на путном правцу Врање – Крива Феја евакуисали грађане. У ивањичком крају из снијега су спасене четири особе. Многа села од синоћ немају струју.
Евакуација завијаног аутобуса (Фото: Инстаграм/МУП Србије) -
Евакуација завијаног аутобуса (Фото: Инстаграм/МУП Србије)

Ватрогасци су из завијаног аутобуса на путном правцу Врање – Крива Феја, код мјеста Соколовац, евакуисали грађане.
Акција је трајала цијелу ноћ, а спасене су 24 особе. У Врањској Бањи проглашена је ванредна ситуација. Непроходни су путеви и одсјечена села.

Ватрогасци су из завијаног аутомобила у месту Добри До евакуисали двије особе, а ивањички путари два мјештана из села. На територији Ивањице путеви се завијани, а многа домаћинства остала без струје и телефонског сигнала.

      View this post on Instagram

A post shared by МУП Републике Србије (@mupsrbije)

- Сваке године је овако. Ово је тек први снијег, а већ је колапс. Не знам како ћемо презимити зиму кад нам је струја највећи проблем. Овде има пуно дјеце, али и болесних старијих људи. Ово је 21. вијек, ми живимо овако, а тек почиње зима - каће Зорица Цветковић мјештанин Маскова.

Снијег је на Голији и Гочу напаравио и до 40 центиметара сњежног покривача. Снијег у вишим предјелима достиже и преко једног метра. Проблем су и јаки вјетрови који наносе сметове. Јаке падавине и у златиборском и драгачевском округу.

фото:TANJUG/ Aleksandar Nićiforović/ bg

- Ситуација у нашој општини је прилично тешка. У посљедњих 48 сати смо у два наврата имали обилне сњежне падавине, које су проузроковале штету прије свега на далеководној мрежи и одређени дијелови општине и града немају струју, док су путеви на локалу завијани - каже Муниб Мујагић предсједник општине Сјеница.

фото:TANJUG/ Aleksandar Nićiforović/ bg

Хиљаде домаћинстава је без струје. Путари отежано чисте путеве због јаког вјетра. .Метеоролози кажу да наредних дана очекујемо температурне осцилације, али да овако обилних сњежних падавина неће бити наредне седмице.

Снијег и јака мећава захватиле су данас Румунији и Молдавији, затворени су путеви, а неколико особа је погинуло.