latinica  ћирилица
26/11/2023 |  09:41 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Шпирић: Умјесто договора "тројка" провоцира и крши законе

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да су лидери "тројке" требали да дођу у Бањалуку да се договоре о законима које је неопходно усвојити, па и онај о празницима на нивоу БиХ, а не да провоцирају становништво Републике Српске грубо кршећи уставно уређење и законске прописе.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Невјероватно је одсуство одговорности и озбиљности код представника странака такозване "тројке" јер њихов јучерашњи неуспјешни поход у Бањалуку и Мркоњић Град само је показао како очајно настоје да нам покажу да су већи и бољи од СДА. Заклињу се у државу, а не поштују уставно уређење и чињеницу да нема закона о празницима на ниову БиХ и да Република Српска има свој закон о празницима као и Федерација БиХ - рекао је Шпирић.

Он је истакао да је било отужно гледати промрзле представнике странака "тројке" како праве представу за друштвене мреже тражећи добре кадрове за фотографије у знак прославе празника којег нема.

- Да су имало озбиљни и да имају икакав одговоран однос и државничко понашање своје празнике славили би достојанствено, а не би дошли да провоцирају борце и остале становнике Републике Српске намећући им оно што нама у парламенту никада неће наметнути. Нису успјели изазвати инцидент јер Република Српска је уређено друштво на које они треба да се угледају - нагласио је Шпирић.

Он је подсјетио да се ближи 5. децембар када су представници власти на свим нивоима БиХ позвани у Брисел због реформских закона и обавеза прије отварања преговора за приступање ЕУ.

- Можда им је то могао бити добар повод и тема за разговор, али њима је било важније да у Бањалуци поруче људима да не живе у Србији. Као да било коме у Бањалуци ишта значе ти њихови усклици. Они су, у ствари, поруку слали СДА да су јачи од њих јер овакав јефтин перформанс нико до сада није правио. Ако им је ово план за улазак у Еропску унију онда крећемо слијепом улицом - нагласио је Шпирић за Срну.

Он је рекао да очекује како ће партнери у власти на ниову БиХ иза себе оставити предрасуде и инат политику, те да ће се коначно посветити поштовању политичких договора, Устава и важећих закона како би остварили било какав напредак за БиХ.