latinica  ћирилица
25/11/2023 |  18:44 ⇒ 26/11/2023 | 07:17 | Аутор: РТРС

Ко и даље жели Машовића у Оружаним снагама БиХ? (ВИДЕО)

Да ли ће, са готово двије године закашњења, Србин бити именован за начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ? Системом ротације по којем се именује генералски кор, то мјесто припада српском кадру, али од 2018. године мјесто првог човјека Оружаних снага заузима Сенад Машовић, бивши припадник 7. муслиманске бригаде и заговорник уједињења БиХ и Санџака. Да ли ће Бећировић и Комшић наставити са опструкцијама како би задржали Машовића на челу Оружаних снага?
Сенад Машовић (Фото: Screenshot/Министарство одбране БиХ) -
Сенад Машовић (Фото: Screenshot/Министарство одбране БиХ)

Хрват може, Бошњак може, Србин - није баш пожељно. Овако би се могао описати систем ротације по којем се именује начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ.

Пет година, од тога скоро двије нелегално, мјесто првог официра заузима бошњачки кадар Сенад Машовић. Када се погледа његова биографија, посебно онај дио који се односи на ратни период, да се наслутити због чега га Бећировић на све начине покушава задржати на челу Оружаних снага.

Машовић је бивши припадник 7. муслиманске бригаде, познате по злочинима које су муџахедини извршили над Србима и Хрватима под командом Шерифа Патковића, кадра СДА, вољног да се стави и на располагање припадницима Хамаса.

Из Републике Српске стиже јасна порука, коју је саопштио и сам њен предсједник Милорад Додик - Србин ће бити на челу Оружаних снага.

Јавно је Машовић заговарао и уједињење БиХ и Санџака, територије која припада Србији. Чињеница да члан Предсједништва Денис Бећировић никада није поштовао територијални интегритет Србије, уклапа се у цијели мозаик. И зато не треба да чуди због чега Бећировић не поштује систем ротације. И чуда ли, увијек када на ред дође српски кадар. Док онај бошњачки, ратни, умјесто да буде санкционисан, опстаје у институцијама БиХ.

- Наравно да постоји бојазан да ће бошњачки члан Предсједништва, заправо два бошњачка члана Предсједништва иако се овај (Комшић) представљја као Хрват, вјероватно опструисати да Србин дође на чело Заједничког штаба Оружаних снага, како би што дуже на тој позицији остао Машовић, тај ратни кадар који проводи њихове политике - изјавио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Аналитичари примјећују да "Тројка" наставља праксу Странке демократске акције. Гдје год се може саботирати нешто што има везе са Републиком Српском и Србима, то се и саботира.

- Када треба Србин да дође на неку позицију онда они бескрајно одлажу те ствари, без обзира о чему се ради, а поготово када се ради о Оружаним снагама и човјеку као што је Машовић. И Сенад Машовић и Шериф Патковић су дио једне сличне структуре која је блиска на одређени начин радикалном исламизму и то су били и у рату кроз 7. муслиманску бригаду - рекао је политиколог Војислав Савић.

Кроз призму Оружаних снага огледа се настојање унитаризације БиХ у којој би све требало да буде подређено Бошњацима, кажу у Борачкој организацији Републике Српске.

- Покушавали су и успјели да задрже што више ратног кадра, оних људи који су учествовали у грађанском рату јер су сматрали да је то најбоље рјешење, да се ОС третирају као ОС Бошњака, а не БиХ - тврди радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Све то за дежурне критичаре, предвођене америчким амбасадором Мајклом Марфијем није спорно. Па чак ни радикализам и антисемитизам Патковића и ученика му Машовића.