latinica  ћирилица
25/11/2023 |  15:34 ⇒ 15:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Италији изручен осумњичени за убиство бивше дјевојке које је потресло нацију (ВИДЕО)

Њемачка је данас изручила Италији њеног држављанина Филипа Турету, који се сумњичи за убиство бивше дјевојке Ђулије Чекетин.
Протести у Напуљу (Фото: EPA-EFE/CIRO FUSCO) -
Протести у Напуљу (Фото: EPA-EFE/CIRO FUSCO)

Ријеч је о случају који је потресао Италију, гдје се хиљаде људи припрема да, на Међународни дан борбе против насиља над женама, изађе на улице како би протестовали против родног насиља и убиства Чекетин.

Турета (21) је слетео јутрос на аеродром у Венецији, а очекује се да ће бити пребачен у затвор у Верони, гдје би требало да одговори на питања у оквиру истраге о смрти његове бивше дјевојке, преносе италијански медији.

Чекетин (22) нестала је након што се видјела са Туретом у једном тржном центру у близини Венеције, само неколико дана прије него што је требало да добије диплому из биомедицинског инжењерства.

Њено тијело пронађено је 18. новембра у јарку у близини језера у подножју Алпа, а било је прекривено црним пластичним кесама, преноси АП. Како наводи Гардијан, она је избодена више пута. Турета је ухапшен сљедећег дана у Њемачкој.

Убиство Чекетин изазвало је бес и тугу у земљи, у којој се многе жене жале на и даље укоријењене патријархалне ставове, преноси АП.

У протеклих неколико дана одржан је низ скупова и бдијења како би се одала пошта Чекетин, а очекује се да ће и данас, на Међународни дан борбе против насиља над женама, демонстранти изаћи на улице широм земље.

Према подацима италијанског Министарства унутрашњих послова, ове године је у Италији убијено 106 жена, од којих су њих 55 наводно биле жртве партнера или бившег партнера.