latinica  ћирилица
25/11/2023 |  15:07 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Нешић: Требало би да се запитају како би било да Срби 9. јануара прошетају Сарајевом

Министар безбједносту у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да се српском народу не може наметати шта да славе и да би у Сарајеву требало да се запитају како би било да тим градом Срби прошетају 9. јануара као што су они кренули у шетњу Бањалуком.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Другови, нешто вам се косе "дан државности" и "дан независности". БиХ нема Закон о празницима. Ако би требали славити неки заједнички празник, да сте спремни на доношење закона, то би био 21. новембар као дан када је створена БиХ као државна заједница два ентитета и три конститутивна народа", рекао је Нешић.

Он је истакао да су нестанком СФРЈ срушили и АВНОЈ и ЗАВНОБиХ и РБиХ.

- Не спорим да свако у ентитетима слави шта жели, али не можете нама наметати шта да славимо. Када сте кренули у шетњу Бањалуком требало је да се запитате како би било да ми 9.јануара прошетамо Сарајевом!? - упитао је Нешић на Иксу.

Српски борци који су се данас окупили у Бањалуци како би изразили противљење противљење обиљежању такозваног дана државности БиХ у организацији СДП-а, разишли су се након што су просторија ове странке напустили руководство СДП-а и предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић.

Борци су данас прво дошли до хотела "Мериот" гдје је било најављена свечаност поводом обиљежавања дана ЗАВНОБиХ-а, али будући да тамо нису били, отишли су до просторија градске организације СДП-а.

У те просторије стигли су представници руководства странке из Сарајева и Конаковић, а испред су српски борци исказали противљење њиховом доласку.