latinica  ћирилица
25/11/2023 |  13:48 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Хелез можда говори да су у БиХ ушли Хамас, Ал каида, "Исламска држава"

Изјава министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о присуству додатних снага које су, поред Еуфора, спремне да осигурају безбједност у БиХ веома је озбиљна јер можда говори да су у БиХ кроз мигрантски талас ушли Хамас, Ал Каида, Ал Нусра и "Исламска држава", оцијенио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је навео како се Хелезу од пластичних куглица и пиштоља "ер софта" привиђају Руси на тенковима и авионима, али да је друго далеко озбиљније питање.

- Прва оптужба је смијешна, али је друга озбиљна јер истовремено оптужује Еуфор да учествује у незаконитом трансферу неких оружаних снага са Запада или су овдје ушли Хамас, Ал Каида, Исламска држава, Ал Нусра преко мигрантског таласа - рекао је Галијашевић Срни.

Према његовим ријечима, то су једина два начина да уђу некакве оружане снаге у БиХ и да сруше уставни поредак и улогу Еуфора у имплементацији мировних аспеката Дејтонског споразума.

Галијашевић је подсјетио да Еуфор тврди да је ситуација стабилна и да су само минимална повећања њихове бројности извршена, а да Хелез то у ствари демантује.

Он је упитао и зашто су министру потребне додатне оружане снаге, да ли је то министарство приватно и шта о томе знају безбједосне агенције у БиХ.

- Да ли се Хелез и даље информишње из Изетбеговићеве тајне полиције АИД која је распуштена управо напада на куле и Пентагон 11. септембра 2001. године? Да ли су АИД и муџахедини направили неку нову војску и сада им кроз мигрантски талас долазе нови војници - упитао је Галијашевћ и додао да су све то питања на која треба да одговори.

Хелез је недавно изјавио да у БиХ имају одређене снаге других држава које су, осим Еуфора, довољне да обезбиједе потпуну сигурност и помогну БиХ да буде сигурна.

- Могу поручити грађанима зато што знам кога имамо, шта имамо у БиХ да буду мирни и спокојни, да нема никаквих проблема - рекао је Хелез.