latinica  ћирилица
25/11/2023 |  11:18 | Аутор: СРНА

Околић: Прича Хелеза смишљена у одређеним круговима

Бивши замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је да тврдње министра одбране у Савјету министара Зукана Хелез да у БиХ постоје снаге пријатељских земаља, које би је браниле, мимо ЕУФОР-а није прича појединца већ да је смишљена у одређеним круговима.
Мирко Околић - Фото: РТРС
Мирко ОколићФото: РТРС

- Од кога да бране БиХ и ко је тај који би напао БиХ? - упитао је Околић.

Околић је истакао да БиХ угрожавају политике унутар БиХ и да оваква каква јесте тешко може да остане у нормалном стању.

- За ову земљу су потребни договор, консензус и помирење, тешко може опстати у оваквом стању - рекао је Околић Срни.

Околић је рекао да оно што износи Хелез о томе да се у Републици Српској у камповима обучавају некакве паравојне формације није изашло из његове главе, него да је то настало у неким ширим круговима и центрима.

- Хелезова изјава је привукла Тужилаштво БиХ да се бави тим наводима, да се у други план ставе много актуелније и битније ствари, а јасно је да нема никаквих доказа да у Републици Српској постоје којекакви кампови за обуку - рекао је Околић.

Он је подсјетио и на изјаве команданта ЕУФОР-а да је безбједносна ситуација у БиХ добра и да нема потребе да се о томе брине, те да би снаге НАТО-а које су у БиХ са сједиштем у Сарајеву први знали да постоји тако нешто и да би реаговали.

- Пошто нема никакве реакције јасно је да је ријеч о намјерно пласраним лажима како би се све оно што је написано у писму српских посланика у заједничким инстуцијама оставило са стране, а отворило некакво ново поглавље о коме они сада причају - сматра Околић.

Хелез је у сриједу, 22. новембра, рекао за Н1 да у БиХ имају одређене снаге других држава које су, осим Еуфора, довољне да обезбиједе потпуну сигурност и помогну БиХ да буде сигурна. "Могу поручити грађанима зато што знам кога имамо, шта имамо у БиХ да буду мирни и спокојни, да нема никаквих проблема", рекао је Хелез.

Он је изјавио да на подручју Републике Српске постоје војни кампови за обуку и да су то паравојне формације.

- Лоцирани су, пратимо их и можемо их лако елиминисати - рекао је Хелез, истакавши да цијели процес воде "неки људи из Русије".