latinica  ћирилица
25/11/2023 |  07:47 ⇒ 10:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Другог дана примирја очекује се ослобађање 13 израелских талаца

Другог дана примирја Израел чека да Хамас ослободи сљедећу групу талаца које држи у Гази.
Газа (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Газа (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Након што је Хамас јуче, послије 49 дана, ослободио 13 израелских талаца, мајки и њихове мале дјеце и старијих жена, Израелци се припремају за ослобађање друге групе од 13 талаца, које се очекује касније данас.

Ослобађање талаца је дио споразума о привременом примирју који је ступио на снагу у петак у 7 сати.

С друге стране, Израел је ослободио из затвора 39 палестинских жена и малољетне дјеце.

Споразум о привременом примирју између Израела и Хамаса укључује четвородневну паузу у борбама, прву након седам недјеља сукоба који су почели 7. октобра нападом Хамаса на израелску територију, и ослобађање укупно око 50 израелских талаца у групама од отприлике десетак дневно, преноси Тајмс оф Израел.

Четвородневно примирје потенцијално може бити продужено за један дан за сваку групу од још 10 талаца које ослободи Хамас, саопштиле су израелске власти.

Као дио одвојеног споразума Хамас је у петак ослободио 11 страних држављана - 10 Тајланђана и једног Филипинца, који су такође отети током напада 7. октобра.

Израел је у петак увече добио списак талаца који би требало да буду ослобођени данас, саопштила је канцеларија премијера Бењамина Нетанјахуа.

Како сазнаје израелски Канал 12, на листи је поново 13 имена, али је на њој сада више дјеце, док је међу ослобођенима у петак само четворо дјеце.

Хамас и друге палестинске милитантне фракције отеле су у нападу 7. октобра око 240 људи, међу њима око 40 дјеце.

Најмање 60 камиона помоћи ушло је јуче у Газу, а 130.000 литара горива ће бити испоручено сваког дана примирја у палестинску енклаву, што је такође дио споразума које су постигли Израел и Хамас уз посредовање Катара.