latinica  ћирилица
24/11/2023 |  17:14 ⇒ 20:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Први израелски таоци стигли у Египат, Тајланђани већ у Израелу, ослобођено 39 Палестинаца

Прва група од 13 израелских талаца, које је данас ослободио Хамас, ушла је у Египат преко прелаза Рафа.
Ослобађање талаца из Газе (Фото:  EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Ослобађање талаца из Газе (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Представници египатских власти преузели су израелске таоце од особља Црвеног крста и Црвеног полумјесеца на прелазу Рафа, јавља Би-Би-Си, позивајући се на изворе у Каиру.

Таоци ће бити одвезени до египатског аеродрома Ариш, на сјеверу Синаја, а одатле ће их Израелци хеликоптерима пребацити у једну израелску војну базу.

Поред тога, свих 12 тајландских талаца које је Хамас претходно ослободио, стигло је у Израел и на путу су за болницу Асаф Харофех, преноси лист "Haarec".

Катарско министарство спољних послова саопштило је данас да је 39 палестинских затвореника пуштено на слободу у оквиру договора Хамаса и Израела о размјени заробљеника.

Како се наводи, међу ослобођеним затвореницима су жене и малољетна лица, преноси Тајмс оф Израел.

Израелска војска бацила сузавац на Палестинце који чекају ослобађање затвореника

Израелска војска је употријебила сузавац како би растјерала Палестинце испред затвора Офер у Рамали који чекају договорено ослобађање затвореника.

Како преноси агенција Анадолија, припадници израелске војске растјерали су окупљене Палестинце користећи сузавац и шок бомбе, а Палестинци су одговорили бацањем камења на израелске снаге.

У оквиру споразума о хуманитарној паузи, који су постигли Хамас и Израел, 39 палестинских затвореника у израелским затворима, укључујући 24 жене и 15 дјеце, премјештено је из затвора Дамон и Мегидо у Израелу у затвор Офер на Западној обали и очекује се њихово ослобађање.

Према споразуму о четвородневној хуманитарној паузи у Гази, укупно 50 Израелаца које држи Хамас биће ослобођено у замјену за 150 палестинских заточеника у израелским затворима.