latinica  ћирилица
24/11/2023 |  11:37 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

САБНОР БиХ о забрани скупа у Мркоњић Граду

Након одлуке Полицијске управе Мркоњић Града о забрани скупа који је САБНОР БиХ планирао да организује у овој општини у суботу, 25. новембра, реаговали су из САБНОР-а, рекавши да се ради искључиво о политичкој одлуци.
САБНОР БиХ - Фото: илустрација
САБНОР БиХФото: илустрација

САБНОР је намјеравао да одржи скуп поводом, како су навели, обиљежавања 80. годишњице Првог засједања ЗАВНОБиХ-а.

- Још прије петнаестак дана предсједник тог ентитета /предсједник Републике Српске Милорад Додик/ наговијестио је овакву могућност пишући са невјероватним омаловажавањем о овом значајном историјском догађају, али и вријеђајући све оне који поштују историјске чињенице ове земље. Након његовог писања о ЗАВНОБиХ-у као папагаји јавили су се сљедбеници такве политике понављајући исте тезе. Истовремено, ваља рећи да онај који забрањује обиљежавање антифашистичког насљеђа ове земље сам је тим чином изабрао другу страну и себе сврстао на страну фашизма - навели су из САБНОР-а.

Из САБНОР-а даље наводе да "на такав избор нико у овој земљи нема право да шути, да не реагује и не дјелује.

- Јесу ово потези уплашеног, изгубљеног и очајног човјека, али јесу и потези који могу изазвати озбиљне посљедице, јер он губи, а у губитку и изгубљен човјек може направити много зла - наводи се у саопштењу САБНОР-а.

Из САБНОР-а траже од заједничких институција БиХ да "по хитном поступку и у најскорије вријеме одрже сједнице на којима ће се расправљати о фашизацији бх. друштва и одговору на те појаве".

- Ми антифашисти желимо антифашистичко друштво 21. вијека, а не ревизијом историје враћање у далеку прошлост. Ми ћемо, такође преко наше Европске и свјетске асоцијације, тражити одређене мјере према носиоцима оваквих политика у нашој земљи. Истовремено позивамо грађане ове земље да се охрабре и дигну глас. Нас је много више него њих, али смо тихи. Доста је било, морамо им се супротставити док још има времена. Наш бунт данас мора имати одлучност устаника 1941, али и визионарство вијећника ЗАВНОБиХ-а из 1943. и 1944. године. Укратко, до нас је - наводи се у саопштењу.