latinica  ћирилица
24/11/2023 |  09:20 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфрије: Студенском граду потребан храм

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је Студентском граду у Београду потребан храм у којем ће млади кроз молитву добити одговоре на сва питања.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Говорећи на свечаности поводом 55 година Установе Студентски центар Београд, патријарх Порфирије поручио да је овај центар дом многих генерација које долазе да достигну знања и квалификације како би могли да узму улогу, задатак, послушање и мисију служења свом народу, додавши да је и сам живио у њему.

Његова светост је поручио да је једно од главних питања које постављају становници центра, оно како да задобију живот вјечни.

- На то питање, питање истине, смисла, једном рјечју постојања, Црква је много деценија реалним присуством кроз најбоље своје изданке, кроз најбоље своје синове, а то значи кроз најбоље изданке и синове свог народа, и у Студентском центру покушавала да даје одговоре. Ти одоговори и данас постоје, али и што је најважније та питања међу студентима поред свега и данас постоје - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је поручио да је Црква, укључујући и његову маленкост, спремна да увијек, у најнепосреднијем додиру и контакту са студентима у Студентском центру, покуша дати те одговоре, објављено је на сајту Српске православне цркве.

- Црква као светосавска установа, као установа Мајка свих нас, један од својих примарних задатака види управо васпитање и просвјету, што одражава и собом носи и сама личност Светог Саве. Зато ћемо увијек бити са студентима, а молимо се Богу и надамо се да нећемо чекати много времена да и Студентски центар, за почетак нека то буде Студентски град, поред капеле добије оно што је круна и смисао постојања - рекао је патријарх српски.