latinica  ћирилица
23/11/2023 |  22:28 | Аутор: СРНА

Бирачи са Косова и Метохије гласаће у Врању, Куршумлији, Рашки и Тутину

Републичка изборна комисија одлучила је вечерас да ће бирачи са Косова и Метохије на предстојећим парламентарним изборима 17. децембра гласати у Врању и општинама Куршумлија, Рашка и Тутин.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Бирачи из Косовско-поморавског управног округа бирачко право моћи ће да остваре у Врању, а бирачи из Косовског управног округа у општини Куршумлија.

Бирачи из Косовско-митровачког управног округа, осим бирача са подручја општине Зубин Поток, гласаће у општини Рашка, а бирачи са из Пећког и Призренског управног округа и са подручја општине Зубин Поток у Косовско-митровачком управном округу, у општини Тутин.

Бирачка мјеста за гласање бирача на подручју Врања, Куршумлије, Рашке и Тутина одредиће локалне изборне комисије формиране за Приштину, Гњилане, Гору, Косовску Митровицу и Пећ, а рок за то је субота, 25. новембар.

Републичка изборна комисија упутила је допис Канцеларији за Косово и Метохију са захтјевом да се са досадашњом праксом утврде могућности да се омогући гласање за посланике Народне скупштине Србије на подручју Косова и Метохије.

- Нажалост, од Канцеларије за Косово и Метохију смо добили одговор да тренутно није могуће реализовати изборе на простору наше јужне покрајине на начин који би био у складу са нашим законским прописима, државним и националним интересима. Привремене институције самоуправе у Приштини на челу са /премијером самопроглашеног Косова/ Аљбином Куртијем, условљавају одржавање ових избора тиме да Београд призна тзв. Косово, а одбијају да се на терену омогући дјеловање мисије Организације за европску безбједност и сарадњу на Космету - саопштено је на вечерашњој сједници.