latinica  ћирилица
23/11/2023 |  18:27 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

МУП забранио обиљежвање тзв. "дана државности БиХ"; Из СДП-а одговорили: Видимо се у Бањалуци (ВИДЕО)

Полиција је из безбједносних разлога забранила јавне скупове у Мркоњић Граду и Бањалуци, поводом такозваног "дана државности БиХ".
МУП Српске (Фото: instagram.com/mup.srpske) -
МУП Српске (Фото: instagram.com/mup.srpske)

Обиљежавање неуставног празника на територији Републике Српске, у режији политичког Сарајева, провоцирање је српског народа који је, за разлику од оних који се куну у ЗАВНОБиХ, једини био за очување Југославије, порука је из Српске. На све то, из СДП-а БиХ кажу да од прославе у Бањалуци не одустају.

Уочи још једног 25. новембра представници бошњачке политичке елите куну се у празник бивше Југославије, коју су 1992. године, без сагласности Срба напустили и увели у крвави сукоб. Овај датум у Федерацији годинама се покушава повезати са ЗАВНОБиХ-ом и наводном државношћу БиХ. Након јавног противљења грађана и борачких организација, МУП Републике Српске забранио је одржавање скупова поводом обиљежавања неуставног празника. Полиција је процијенила да постоји реална могућност да на јавним скуповима у Бањалуци и Мркоњић Граду, може доћи до угрожавања људи и имовине. За борце страдалничког Мркоњић Града идеја о обиљежавању непостојећег празника у њиховом граду, не долази у обзир.

- Разлог је локација гдје они то желе да ураде, овдје у Мркоњић Граду гдје су починили стравичне ратне злочине у вријеме и Другог свјетског рата и овог посљедњег Одрбрамбено-отаџбинског рата, гдје је на звјерски начин убијено 181 лице. Ово је највећа масовна гробница Срба у Републици Српској, тако да не долази ни по коју цијену у обзир да се овдје обиљежава тзв. "дан државности". То би било пљување у лице жртвама и њиховим породицама - каже предсједник Предсједништва Борачке организације Мркоњић Град Душко Милетић.

Имала је и Градска организација СДП-а БиХ Бањалука наум да свечаном академијом обиљежи наводни Дан државности БиХ, али им је тај план пропао. Мирним протестом испред њихових страначких просторија грађани су јасно рекли шта о томе мисле. Против обиљежавања у Бањалуци глас су дигли и борци.

- То је апсурдно, безобразно, цинички, потцјењивачки. Обиљежавати датум који сте ви, дакле ви исти уништили и ту државу у којој сте могли остати да живите и државу коју је једино српски народ желио да остане да живи и да остане та држава. Ви сте размонтирали, растурили, кренули рат и сад тражите да се то обиљежава- додао је предсједник Борачке организације Града Бањалука Горан Рогић.

Федерација обиљежава два неуставна празника која се покушавају нематнути и Републици Српској. Та два празника, први март и 25. новембар супротстављени су један другоме, каже српски делегат у Дому народа Радован Ковачевић.

- Првог марта сте господо поништили ЗАВНОБиХ. У ЗАВНОБиХ је постојала та кључна парола да БиХ није ни српска, ни муслиманска ни хрватска, него је и српска и муслиманска и хрватска. А ви сте првог марта рекли да вас Срби у БиХ не занимају. Да су Срби у БиХ апсолутно небитни - истакао је Ковачевић.

Они који укидају антифашизам у Сарајеву уклањајући називе улица са српским борцима прослављали би антифашизам у Бањалуци, порука је предсједника Парламента Српске Ненада Стевандића. Планирано обиљежавање 25. новембра као неуставног празника сматра провокацијом.

- Традиција антифашизма се очува тако што не бришете, не рушите споменика и не дајете имена улици и школи по људима који су припадали нацизму и фашизму а бришете оне који су утемељили антифашизам - каже Стевандић.

Закон о празницима БиХ не постоји и обиљежавање 25. новембра као такозваног Дана државности БиХ није у складу са законима Републике Српске, каже СДС-ов Вукота Говедарица.

- Право да вам кажем мени то ништа не значи. Да ли ће неко обиљежавати 25. новембар или не то мене генерално не дотиче. Ми имамо своје празнике и обиљежавамо своје празнике - нагласио је Говедарица.

И након противљења јавности у Српској и забране окупљања у Бњалуци и Мркоњић Граду 25. новембра, из СДП БиХ не одустају. Тако СДП-ов Војин Мијатовић и даље тврди, видимо се у суботу у Бањалуци.