latinica  ћирилица
22/11/2023 |  22:03 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕП предлаже измјену Уговора о ЕУ

Европски парламент изнио је данас приједлоге за реформу Уговора о ЕУ, који предвиђају пдоношење одлука квалификованом већином у Савјету ЕУ и измјену правила о саставу Европске комисије.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Како се наводи у саопштењу Европског парламента, посланици се залажу за реформе које ће побољшати капацитет ЕУ да дјелује и ојачати мишљење грађана.

Међу кључним предлозима изнетим након Конференције о будућности Европе и, како се напомиње, у контексту изазова без преседана и неколико криза, налази се већа заступљеност дводомног система и смањење застоја у Савјету кроз више доношења одлука квалификованом већином и редовном законодавном процедуром.

Приједлози подразумијевају и промјену правила за састав Европске комисије, укључујући избор њеног предсједника и ограничење броја комесара на 15.

Предвиђена је и знатно већа транспарентност у Савету тако што ће се објављивати ставови држава чланица ЕУ о законодавним питањима, као и давање јачег гласа грађанима кроз обавезу ЕУ да створи одговарајуће партиципативне механизме и да европским политичким партијама да јачу улогу.

Извјештај којим се предлажу пројмене усвојен је са 305 гласова за и 276 против, док је 29 посланика било уздржано.

Пропратна резолуција усвојена је са 291 гласом за, 274 против и 44 уздржана гласа.

Усвајањем овог извештаја, Парламент одговара на очекивања грађана за ефикаснију и демократскију ЕУ, у складу са приједлозима Конференције о будућности Европе", наводи се у саопштењу ЕП.

Како се додаје, након што су посланици Европског парламента поновили позив за измјену Уговора ЕУ и затражили од Савјета да "одмах и без разматрања поднесе приједлоге Европском савјету", на шефовима држава или влада ЕУ је да успоставе конвенцију одлуком која се доноси простом већином.

Очекује се да ће Шпанија као предсједавајућа Савјету ЕУ поднијети у децембру приједлоге Европском савјету, закључује се у саопштењу.