latinica  ћирилица
22/11/2023 |  18:10 ⇒ 23/11/2023 | 07:52 | Аутор: РТРС

На Дому народа БиХ одлука о подизању границе за улазак у ПДВ систем (ВИДЕО)

Дом народа БиХ требало би да на сутрашњој сједници у другом читању размотри Приједлог измјена Закона о ПДВ-у којим се повећава граница за регистрацију пореских обвезника са 50 на 100.000 КМ, због инфлаторних кретања и повећања цијена роба и услуга. Овом олакшицом требало да буде обухваћено више од 6.200 пореских обвезника.
Дом народа ПС БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Дом народа ПС БиХФото: Уступљена фотографија

Јована Панић као козметичарка ради већ 15 година, а свој салон има двије године.

Већ у првој години пословања, са два запослена била је на граници од 50.000 КМ за улазак у ПДВ систем.

Тај улазак значио би, каже, више цијене, а мањи обим посла, тако да би повећање границе на 100.000 КМ требало олакшати пословање.

- Подизање прага ПДВ-а пуно нам омогућава, самим тим можемо запослити још радника и развијати посао - јасна је Панићева.

И фризерка Наташа Милаковић истиче да је велики изазов да мали предузетници опстану с обзиром на инфлацију и повећање цијена роба.

- Мени тренутно сада не значи али разговарала сам са колегама који имају више радника и да се треба повећати праг ПДВ-а јер је тренутно јако низак - истакла је Милаковићева.

Занатско-предузетничка комора Републике Српске броји више од 25.000 чланова.

Више од 90 њих има два запослена, чиме прелазе праг од 50.000 КМ на годишњем нивоу.

Повећање прага за улазак у ПДВ систем за њих, кажу, значи опстанак.

- Ово је практично нама минут до 12, дуго смо чекали и велика је вијест за све радње да имају сигурну будућност - рекао је Јовица Братић, Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Министар финасија и трезора у Савјету министара, Срђан Амиџић истиче да повећање прага подразумијева и смањење јавних прихода за преко 25 милиона КМ, додајући да ће држава тај дио преузети на себе како би опстао занатски сектор.

- Ми очекујемо да ће сутра закон проћи Дом народа, а 6.284 ПДВ обвезника на које се ово односи имаће ову олакшицу уколико се одлуче да се пререгиструју и њихово пословање ће бити једноставније - нагласио је Амиџић.

Измјене закона о ПДВУ-у би, ако буде усвојене, на снагу требале ступити у року од осам дана.

Након тога за пререгистрацију обвезника задужена је Управа за индиректно опорезивање БиХ, за шта ће бити потребно 30 дана.