latinica  ћирилица
22/11/2023 |  18:00 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Дипломата или шпијун - чиме се у Београду бавио Хрвоје Шнајдер? (ВИДЕО)

Након одлуке званичног Београда да протјера Хрвоја Шнајдера, првог секретара хрватске амбасаде, српски медији открили су ко је у ствари овај хрватски дипломата и чиме се бавио у главном граду Србије. Београдске Вечерње новости објавиле су да је Шнајдер оперативац хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције, који се у Србији бавио обавјештајним радом и врбовањем политичара, бизнисмена и новинара.
Београд (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Београд (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Безбједносно-информативна агенција Србије дуже од годину пратила је Шнајдера, оперативца хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције, објавиле су Вечерње новости.

БИА је, како наводе, у посједу видео и аудио-снимака његових сусрета са српским политичарима, привредницима, новинарима и активистима НВО сектора.

Како наводе, у фокусу његовог интересовања биле су, између осталог, предизборне активности у Србији, косовско питање, односи Србије са Русијом и Кином, те стање у војном сектору.

- Очигледно је да је овај дипломата ухваћен у кршњу Бечке конвенције и да то није спорно и српска страна је дала до знања да је то документовано - навео је Зоран Миливојевић, бивши дипломата.

Вечерње новости пишу да су многи Шнајдерови саговорници временом постали свјесни да су упали у његову мрежу, али да су и даље наставили да му достављају тражене информације.

Шнајдер је, наводе, располагао завидним буџетом, па се провјерава да ли је појединцима плаћао за сазнања која су му износили.

Званични Загреб тврди да не зна разлог због чега је хрватски дипломата протјеран, јер им то није званично речено.

- Наведена одлука Србије представља корак ка погоршању међусобних односа али и даљој дестабилизацији осјетљивих регионалних политичких и сигурносних прилика - рекао је Гордан Грлић Радман, шеф дипломатије Хрватске.

Да хрватске обавјештајне службе имају вишедеценијски стаж шпијунирања по Србији, потврђују и некадашњи српски обавјештајци.

Шпијунирањем у Србији се, кажу, нису бавили само за своје интересе, него и за друге тзв. пријатељске службе.

Све то, ипак, није прошло испод радара српских оперативаца.

- Што се тиче обавјештајног рада то раде све амбасаде али постоји и легалан начин да се прикупљају информације. То нико не би бранио ни хрватској служби ни дипломатији. Ради се о класичној шпијунажи гдје њихов агент монтиран у дипломатију, обавјештајни агент врбује људе и прави од њих шпијуне који раде против Србије - истакао је Љубан Каран, бивши припадник КОС-а.

Обавјештајне агенције Србије хрватску обавјештајну службу посматрају као дио агентуре великих земаља које имају своје интересе на Балкану.

Као одговор за протјеривање Шнајдера, Хрватска је персоном нон грата прогласила Петра Новаковића, савјетника Амбасаде Србије у Загребу.