latinica  ћирилица
22/11/2023 |  15:53 ⇒ 16:04 | Аутор: РТС

Вучић: Србија и Кипар поштују територијални интегритет обје земље (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре са предсједником Републике Кипар Никосом Христодулидисом рекао је да Србија и Кипар поштују територијални интегритет и суверенитет обје земље. Захвалан сам Србији на њеном ставу о кипарском питању, поручио Христодулидис и истакао да његова земља подржава европски пут Србије. На београдском аеродрому га је дочекао нинистар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Александар Вучић и Никос Христодулидис (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Александар Вучић и Никос Христодулидис (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Христодулидис: Захвалан сам Србији на њеном ставу о кипарском питању

Предсједника Републике Кипар Никос Христодулидис рекао је на конференцији за новинаре да са осјећајем задовољства долази у Београд.

- Имам велику част да посјећујем вашу земљу. Осећам блискост са вама, а исте осећаје има и кипарски народ. Наши народи осећају блискост. Осјећам се као међу пријатељима - каже кипарски предсједник.

Захвалио се за велику част који му је указана и док је био министар спољних послова.

- Наши одниоси се заснивају на традиционалним односима. У свим секторима добро сарађујемо. Има простора за унапређење сарадње. Сутра ћу посјетити једну кипарску компанију - напоменуо је.

Додао је да од када је Вучић на власти привредни развој се повећао.

- Можемо радити више у области туризма. Али можемо сарађивати и у другим секторима. Радујем се јер ће у склопу посјете бити потписани уговори. У вези са решавањем кипарског питања, ја сам захвалан Србији за став који држи - истакао је Христодулидис.

Истакао је да је Кипар једна од земаља која најснажније подржава европски пут Србије.

Вучић: Захвални смо Кипру на поштовању територијалног суверенитета и интегритета Србије

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је послије разговора са кипарским предсједником Никосом Христодулидисем да је ово трећи пут да Владе двије земље одржавају самит и да Кипар, осим са Србијом, такву сарадњу има још само са Грчком и Египтом.

- Посебно сам изразио захвалност Кипру за подршку територијалном интегритету и суверенитету Србији која такође, поштујући повељу УН и међународно јавно право, даје пуну подршку суверенитету Кипра како на копну тако и на мору - истакао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је предсједника Христодулидиса упознао са сложеном ситуацијом на КиМ и дијалогу са Приштином. Такође се захвалио Кипру на недвосмисленој подршци нашој земљи на европском путу.

- Кипар је земља која са нама сарађује у свим областима, потписаћемо још три уговора о сарадњи у области образовања, науке и дипломатских академија. Такође желимо да унаприједимо и сарадњу у туризму. Желим и да охрабрим инвеститоре са Кипра да дођу у Србију - рекао је предсједник Србије.