latinica  ћирилица
22/11/2023 |  15:45 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Ашкраба: Уобичајена пракса Суда БиХ да ослобађа одговорне за убиства Срба, посебно дјеце

Душанка Ашкраба, која је као четрнаестогодишња дјевојчица била тешко рањена током гранатирања Калиновика 1995. године, изјавила је да је ослобађајућа пресуда некадашњем команданту Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића није изненадила јер је постало пракса Суда БиХ да ослобађа одговорне за убиства Срба, а посебно српске дјеце.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Ашкраба је изјавила да је пресуда била очекивана јер је ријеч о страдању Срба и српске дјеце.

- Ово више не бих назвала судом БиХ, већ само бошњачким, који само суди Србима и никоме више. Ово је злочин без казне и велика увреда за нас и наше породице, а посебно за породицу наше покојне другарице Станиславе /Копривице/, која је погинула од гранате тога дана - нагласила је Ашкраба.

Она је додала да је ово срамна пресуда срамног суда.

- Страшно је. Очекивали смо да ће тако да буде, али страшно је и срамно. Немам ријечи. Ми смо били дјеца од 14 година, ученици осмог разреда, када смо страдали. За овакву пресуду ово је веома болно. Када смо ми Срби у питању нама нема користи. Испада да смо ми ратовали сами са собом и да смо сами себе гранатирали, рањавали и убијали - истакла је Ашкараба.

Ашкраба је на суђењу Дрековићу у априлу 2019. године рекла да се након тешког рањавања од гранатирања 3. јуна 1995. године у фочанској болници за њен живот борило 13 хирурга.

- У Дому здравља у Калиновику пружена ми је прва помоћ, а онда сам превезена у болницу у Фочу. Одмах сам упућена на операцију, а 13 хирурга је током четири, пет часова све учинило да ме спасе. Јако сам крварила, плућа су ми била отворена и у њима, као и поред кичме, имала сам гелере. Лијева рука и неколико ребара били су сломљени, а током операције извађена ми је слезена - навела је тада Ашкраба.

Она је додала да је током 15 дана на интензивном одјељењу била животно угрожена, те да су јој хирурзи, након 22 дана, повремено вадили дренове.

- Са мном у болници били су Јелена Бозало и Игор Козомара. Јелена је била пуна гелера, чак и по лицу, а обоје су имали оштећене унутрашње органе, психички су били растројени и стално су плакали. Тешко нам је пало када смо чули да је Станислава погинула - рекла је Ашкраба.

Она се присјетила да је кроз стакло видјела људе који су из Калиновика побјегли од гранатирања, који су долазили да поздраве њу и друге рањене ученике.

Ашкраба је тада рекла да још има гелере у тијелу и здравствене проблеме због рањавања, те да је констатовано да је 80 одсто инвалид.

Ашкраба, чије је дјевојачко презиме Нишић, имала је само 14 година када је као ученица осмог разреда са неколико вршњака преживјела гранатирање, док је Станислава Копривица на лицу мјеста смртно страдала.

Апелационо одјељење Суда БиХ правоснажно је ослободило некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића оптужбе за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године.

Дрековићев адвокат Мирсад Црновршанин рекао је Срни да је Апелационо вијеће одбило жалбу Тужлаштва БиХ као неосновану и потврдило ослобађајућу првостепену пресуду као правоснажну.

Оптужница Тужилаштва БиХ теретила је Дрековића да је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.