latinica  ћирилица
22/11/2023 |  15:37 | Аутор: Агенције

Столтенберг: Формирање ЗСО може да нормализује односе

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оцијенио је да би оснивање Заједнице српских општина на Косову и Метохији био важан корак напријед који би могао да нормализује односе Београда и Приштине и допринесе регионалном миру.
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима земаља региона чланица НАТО-а у Скопљу изјавио да би се најновији приједлози за успостављање ЗСО са српском већином на Косову и Метохији могли да буду важан корак напријед.

- Поновно ангажовање у дијалогу уз помоћ ЕУ је од суштинског значаја за пут Београда и Приштине ка миру и просперитету - рекао је Столтенберг.

Београд су крајем прошлог мјесеца посјетили специјални представници САД, ЕУ, Велике Британије, Њемачке, Француске и Италије, када су се састали са предсједником Србије Александром Вучићем.

Они су дали на разматрање нацрт повеље о ЗСО, чије је оснивање утврђено Бриселским споразумом из 2013. године. Документ су добиле и привремене власти у Приштини.

РИА Новости напомиње да садржај нацрта повеље није објелодањен, али подсјеће да се у почетку очекивало да ће 10 општина са српском већином на Косову и Метохији добити извјесну аутономију у питањима образовања, медицине и инфраструктуре.