latinica  ћирилица
22/11/2023 |  15:14 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Реафирмација "Патриотске лиге" има сврху гурања становништва у нове сукобе

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је поводом објављивања књиге "Патриотска лига у рађању чуда босанског отпора" да одређене снаге говором о рату желе вратити точак историје назад и поново сукобити народе.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је истакао да у ту сврху служи оживљавање и реафирмација војно-политичких организација попут Патриотске лиге, до разних врста вехабијских комуна, вехабија, џихадиста и повратника са сиријског ратишта.

Он је истакао да људи који нису имали тако важну улогу у протеклом рату, а који сада праве мит и историју, уствари само желе поново да радикализују становништво и да га гурну у нове сукобе.

Галијашевић је истакао да су одређени људи себи прибавили бенефите због наводног учешћа у сукобима 90-их година прошлог вијека, те да они радикализују становништво подсјећањем на рат.

- Да радикализују за неке будуће сукобе, међутим протекли рат је био геополитички пројектован. Велике силе су одлучивале о томе да он буде, Русија је тада била слаба и када се све то узме у обзир сви планови будућег рата су бесмислица - рекао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је Патриотска лига 1990. и 1991. године дјеловала као војно-политичка структура, те упитао о каквој агресији на БиХ је онда ријеч.

- Оно што је сигурно јесте да ако су они 1990. и 1991. /године/ знали да ће бити рат, зашто су и они и Алија Изетбеговић ћутали о томе? Зашто су правили, припремали и организовали људе и да ли то раде и сада? Да ли позивају народ и људе на конспирацију у припреми нових сукоба - упитао је Галијашевић.

Галијашевић је подсјетио да су 90-их година прошлог вијека Патриотска лига и СДА у Хрватској обучавали специјалне снаге, наводећи да овдје није ријеч о "чуду отпора", него о планирању ратних сукоба.

У Травнику је промовисана књига "Патриотска лига у рађању чуда босанског отпора", чији су издавачи Савез удружења бораца Патриотске лиге у БиХ Сарајево и Савез удружења бораца Патриотске лиге Средњобосанског кантона. Књига обухвата период 1991. и 1992. године.