latinica  ћирилица
22/11/2023 |  15:01 ⇒ 15:02 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија никада није одустајала од преговора са Кијевом

Русија никада није одустајала од мировних преговора са Украјином, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на онлајн самиту Г20. Он је рекао да су ратна дејства увијек трагедија за конкретне људе и да је потребно размишљати о томе како зауставити ту трагедију, коментаришући изјаве својих колега о шоку због ситуације у Украјини.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV, илустрација)

- Неке колеге су већ у својим говорима говориле да су потресене руском "агресијом" у Украјини. Да, наравно, ратна дејства су увијек трагедија. Конкретних људи, конкретних породица и држава у цијелини, и наравно, морамо да размислимо како да зауставимо ову трагедију“, рекао је Путин.

Руски предсједник такође се запитао зашто свјетски лидери "нису потресени" ријечима генералног секретара УН Антонија Гутереса да је Газа претворена у огромно дјечје гробље.

- Разумијем да је то рат, губитак живота не може да не потреса. А крвави пуч у Украјини 2014. године, праћен ратом кијевског режима против сопственог народа у Донбасу, зар то не потреса? А истребљење цивилног становништва у Палестини и Појасу Газе данас не потреса? Зар не потреса чињеница да лекари морају да раде операције дјеци, абдоминалне операције, скалпелом на телу дјетета без анестезије? И зар не потреса то што је генерални секретар Уједињених нација изјавио да се Газа претворила у огромно дјечје гробље? - нагласио је руски предсједник.

Он је истакао да се мора размишљати како да се ова трагедија у Украјини заустави.

- Иначе, Русија никада није одустајала од мировних преговора са Украјином. Није Русија, већ Украјина јавно објавила да се повлачи из преговарачког процеса. Штавише, потписан је указ, указ шефа државе којим се забрањују такви преговори са Русијом - истакао је Путин.

Путин је примјетио да се покушаји стварања конфронтационих ситуација у свијету настављају.

Руски лидер је подсјетио да је Група 20 створена за проналажење решења за горућа питања на међународној друштвено-економској агенди. Он је скренуо пажњу да је такав консолидујући приступ веома потребан.

- Тим пре што се покушаји конфронтације разних врста још увијек настављају - закључио је он.