latinica  ћирилица
22/11/2023 |  14:23 | Аутор: СРНА

Буџет заједничких институција за наредну годину биће нижи

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је да је Министарство на чијем је челу преузело на себе да уради приједлог буџета заједничких институција БиХ за наредну годину, који ће бити смањен у односу на овогодишњи, али подразумијева несметано функционисање свих институција на нивоу БиХ.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

- Он подразумијева и уважавање чињеничног стања да се реални живот одвија у ентитетима, кантонима и општинама, тако да смо приступили томе на рационалан начин, замолили смо буџетске кориснике да кажу које су то ставке гдје се може урадити одређена рационализација - рекао је Амиџић новинарима у Сарајеву.

Он је појаснио да су и Међународни монетарни фонд и други међународни економски експерти указали да треба смањити трошкове у јавној потрошњи у институцијама БиХ, с обзиром на то да расту из године у годину.

Према његовим ријечима, Министарство финансија и трезора у Савјету министара урадило је анализу која је показала тренд раста трошкова, који је био неоправдан.

Амиџић је навео да су се буџетски корисници током разговора о смањењу трошкова понашали као да им се мора дати, те додао да је Министарство у обавези да предложи буџет који подразумијева испуњавање критеријума, односно смањења трошкова.

- Тај буџет се вјероватно неће свидјети великом броју буџетских корисника. Уколико одбију да се држе ових принципа, они су одлучили да заједничке институције у БиХ немају буџет за наредну годину, односно да се уђе у привремено финансирање - истакао је Амиџић.

Када је ријеч о Министарству финансија и трезора, Амиџић је рекао да је предложени буџет овог министарства у овој години био 13,77 милиона КМ, те додао да ће за наредну годину предложити буџет мањи за 1,5 милиона КМ.

- Ако смо могли смањити трошкове за скоро 10 одсто и да се ништа не осјети, мислим да није безобразно када тражимо од осталих буџетских корисника да ураде ту корекцију од три одсто и да можемо да наставимо нормално да функционишемо - рекао је Амиџић.