latinica  ћирилица
22/11/2023 |  14:17 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Сатлер: Нема преговора о условима које БиХ треба да испуни

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да доста чланица ЕУ сматра да би приступање БиХ Унији било позитивно, али је истакао да нема преговора о условима које будуће чланице треба да испуне.
Јохан Сатлер - Фото: РТРС
Јохан СатлерФото: РТРС

- Апелујем на овдашње лидере да нађу храброст и политичку вољу за постизање компромиса што је кључ у свакој демократији - рекао је Сатлер новинарима у Бањалуци, гдје учествује на конференцији "Цивилно друштво и медији: критички гласови под притиском".

Он је навео да је ЕУ и даље забринута због тога што је Народна скупштина Републике Српске усвојила Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, додавши да је упркос свему важно одржати слободу изражавања, медија и окупљања.

Сатлер је рекао да су челници ЕУ у погледу евроинтеграција најавили пакет помоћи западном Балкану од шест милијарди евра, у шта је укључена БиХ, али да су све условили и њеним обавезама на том плану.

Он је додао да неће бити попуста и преговора када је ријеч о темељним слободама.

- Апелујем да се у Српској не иде на усвајање овог закона и да се он повуче из процедуре - рекао је Сатлер и додао да ће ЕУ и даље подржавати медије и организације цивилног друштва у БиХ.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брајан Агелер рекао је да ограничење рада новинара, заштитника људских права и цивилног друштва у ширем смислу представља негацију слободне размјене идеја и информација од виталног значаја за функционалну демократију.

На конференцији је било ријечи о томе како обезбиједити повољно окружење за функционисање цивилног друштва и подржати највише стандарде људских права.

Организатор конференције је Канцеларија ЕУ у БиХ у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а и "Транспаренси интернешенлом".