latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:48 ⇒ 15:16 | Аутор: РТРС

Амиџић-Шелдон: Српској 37 милиона евра за здравствени сектор

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић и шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон потписали су данас у Сарајеву два финансијска споразума укупне вриједности 138,4 милиона евра, од чега ће Република Српска добити 36,92 милиона евра.
Амиџић и Шелдон потписали споразум - Фото: СРНА
Амиџић и Шелдон потписали споразумФото: СРНА

Ријеч је о споразуму који се односи на здравствени сектор у Републици Српској и Федерацији БиХ, вриједном 92,3 милиона евра, и споразуму који се односи на побољшање квалитета ваздуха у ФБиХ вриједности 46,1 милион евра.

Амиџић је рекао да је први кредит од 92,3 милиона евра унапријед дефинисан, од чега ће Република Српска добити 36,92 милиона евра, а ФБиХ 55,38 милиона евра, подсјетивши да је ово наставак раније сарадње са Свјетском банком, када је за здравствени сектор издвојено 75 милиона долара.

Према његовим ријечима, суштина уговора је унапређење здравственог сектора, односно раста квалитета услуге, те подршка оним здравственим установама које требају извршити процес финансијске консолидације с циљем њиховог дугорочног и стабилног пословања.

- Ријеч је о средствима под повољним условима, дугим роковима. Кредитна средства су одобрена на период од 18 година и пет- година грејс периода - рекао је Амиџић новинарима у Сарајеву.

Када је ријеч о кредиту и износу од 46,1 милионом евра, он је навео да је то подршка градовима који предњаче по загађењу у региону - Сарајево, Тузла, Зеница и Мостар, те додао да је циљ да се побољша квалитет живљења у овом градовима, као и да степен загађења буде нижи.

Амиџић је појаснио да је кредит усмјерен на супституцију појединих извора енергије, раст енергетске ефикасности, те додао да је рок његове отплате 31 годину и шест мјесеци и грејс период од осам година.

Он је захвалио Шелдону што се у БиХ раде добри пројекти, у интересу људи који живе у Републици Српској и ФБиХ.

Шелдон је рекао да циљ кредита који се односи на побољшање квалитета ваздуха у ФБиХ, не само да се прати и мјери износ загађења, већ да се уведу ефикасне мјере којима ће се смањити ниво загађења, посебно кад је ријеч о загађењу из домаћинства и из транспортног сектора.

- Квалитет ваздуха је битно питање у глобалном аспекту, међутим сви ми који живимо овдје знамо колико је то акутан проблем у овој земљи. Намјера је да се у Сарајевском кантону промијене системи гријања у 25.000 домаћинстава - појаснио је он.

Говорећи о кредиту за здравствени сектор у БиХ, Шелдон је рекао да је он први у низу од двије програмске операције и циљ му је унапређење финанцијске одрживости здравствених установа.

- Тиме ће се помоћи на санацији постојећих неизмирених обавеза у здравственом сектору, те помоћи увођењу превентивних мјера да се спријечи настанак нових неизмирених обавеза - рекао је Шелдон.

Према његовим ријечима, циљ овог кредита је да постави одрживе основе за отпоран и одржив здравствени систем који ће пружати квалитетне здравствене услуге грађанима БиХ.

Шелдон је изразио наду да ће ови пројекти помоћи да у будућности буду чистији ваздух и отпорнији и одрживији здравствени систем.