latinica  ћирилица
22/11/2023 |  11:10 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Акција "Дивич": Нема притвора за осам службеника агенција и три осумњичена

Суд БиХ одбио је да одреди притвор за осам службеника агенција за спровођење закона, као и преосталу тројицу осумњичених који су ухапшени у акцији "Дивич", речено је из ове правосудне институције.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Овим рјешењем осумњичени Мићо Филиповић, Драган Остојић, Драган Гргић, Милутин Туркић, Горан Милутиновић, Ђуро Тодоровић, Маринко Благић, Лазар Нађевић, Томо Драгић, Слађана Стевић и Вид Илић биће пуштени на слободу одмах, уз одређене мјере забране, речено је за Срну.

Тужилаштво БиХ предложило је Суду БиХ одређивање притвора за осам службеника агенција за спровођење закона, као и преосталу тројицу осумњичених да су организованим криминалом и коруптивним кривичним дјелима омогућавали незаконит увоз велике количине разне робе из Србије у БиХ, те тако стицали велику незакониту имовинску корист и наносили штету буџету БиХ.

Они су осумњичени за кривична дјела организовани криминал, кријумчарење, давање и примање дара и других облика користи, давање и примање мита, злоупотреба положаја или овлаштења, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво и партнерске полицијске агенције које су учествовале у истрази документовали су да је ова организована група за неколико мјесеци реализовала више десетина незаконитих случајева испорука велике количина разне робе, највише воћа, поврћа, садница, као и ауто-дијелова и машинских компоненти, а осумњичени припадници царине УИО БиХ, Граничне полиције и МУП-а Републике Српске, терете се да су за новчане накнаде незаконито омогућавали прелазак моторних возила преко границе, на територију БиХ и обрнуто у Србију.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ су у сриједу, 15. новембра, на подручју Бијељине и Брчког ухапсили 11 особа осумњичених за кривична дјела кријумчарење, злоупотреба положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, давање и примање дара и других облика користи.

У оквиру акције извршени су и претреси пословних и стамбених објеката на 17 локација и том приликом је откривено и привремено одузето 15.360 КМ, 48.885 евра, 320.010 динара, 16 роковника са разним евиденцијама, као и други предмети који могу послужити као доказ.