latinica  ћирилица
22/11/2023 |  10:10 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Кошарац: Српска има шта да каже и у њено име говориће њени легитимно изабрани представници

Република Српска има шта да каже и у њено име ће говорити њени легитимно изабрани представници на заједничком нивоу. То није наш хир, него Уставом и Дејтоном загарантовано право - истакао је замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, који је јавно упозорио на чињеницу да српски министри не добијају позиве да присуствују састанцима предсједавајуће Борјане Кришто и делегације Савјета министара БиХ са високим званичницима из регије, ЕУ и свијета.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац истиче да је у протеклих неколико мјесеци забиљежено минимално четири таква случаја, гдје су на састанцима са предсједавајућом Кришто, како каже, били и бошњачки министри, али из Републике Српске нико.

- У најбољем случају, једном се могао десити пропуст или поткрасти грешка. Но, понављање овакве праксе доказује нам да постоји врло јасна и дрска намјера Борјане Кришто да из разговора са међународним званичницима искључи представнике Српске у Савјету министара БиХ - каже Кошарац.

Напомиње да додатни парадокс лежи у томе што је Кришто међу најгласнијим заговорницима легитимног представљања.

- Чему онда двоструки аршини? Да ли се госпођа Кришто запитала да ли је Српска имала легитимног представника на састанку са Јенсом Столтенбергом или са Урсулом фон дер Лејен у Савјету министара БиХ - упитао је Кошарац.

Додаје да је такво понашање спрским представницима апсолутно неприхватљиво и да интензивно размишљају о наредним поступцима и будућим мјерама којима ће одговорити на овако негативну праксу.

- Нико, па ни Кришто, нема право на то да српским министрима ускрати могућност да на састанцима са међународним званичницима изнесу ставове у име Српске. Ускраћивањем тог права, нападају се легитимно изабране институције Српске и њене политике засноване на Дејтонском споразуму, а које се искључиво фокусирају на мир, стабилност и договор два ентитета и три конститутивна народа - наглашава Кошарац.

Он поручује да када се са састанака искључе српски министри, не може се говорити о делегацији Савјета министара БиХ, већ о, како каже, представницима ФБиХ.

- Назовите ствари правим именом! - поручује Кошарац и додаје да са пуним правом поставља питање вјеродостојности, тачности и кредибилитета ставова који се у име БиХ износе у разговорима без присуства српских министара.

- Република Српска има шта да каже и у њено име ће говорити њени легитимно изабрани представници на заједничком нивоу. То није наш хир, него Уставом и Дејтоном загарантовано право - истакао је министар.