latinica  ћирилица
22/11/2023 |  09:52 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Гогановић: НАТО послао лошу поруку састанком без српских представника

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић оцијенио је да је из НАТО послата лоша порука зато што нико од представника Републике Српске у Савјету министара није присуствовао састанку са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом приликом посјете БиХ.
Александар Гогановић - Фото: СРНА
Александар ГогановићФото: СРНА

Гогановић је навео да је из Савјета министара дошао допис у Министарство одбране да се министар и замјеници изјасне да ли ће присуствовати састанку са генералним секретаром НАТО-а.

- Након што сам званично потврдио да ћу присуствовати, Вајбер поруком јављено ми је да је дошло до неспоразума и да нисам планиран да присуствујем састанку. Нагласио сам да Вајбер поруке не прихватам као званично и службено дописивање, након чега је и службено из Савјета министара стигао допис да је дошло до неспоразума и да нисам планиран да присуствујем састанку - рекао је Гогановић.

Он је навео да је допис упућен 18. новембра у 8.00 часова, иако је то била субота и нерадни дан, што имплицира да су то урадили након што су сазнали да министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић неће присуствовати састанку због раније договорене посјете Египту.

- Отказивањем мог присуства постигнут је циљ да нико од Срба не присуствује састанку, иако бих и по функцији замјеника министра одбране у Савјету министара и замјеника предсједника Комисије за сарадњу са НАТО био обавезан да присуствујем, односно да добијем позив, а да ја одлучим да ли ћу присуствовати уз консултације са руководством Републике Српске - истакао је Гогановић за Срну.

Он је напоменуо да се никада није устручавао да се састаје са представницима међународне заједнице и јасно заступа интересе Републике Српске, српског народа и да увијек инсистира на поштовању Дејтонског мировног споразума.

- Ово је лоша порука НАТО савезу од Савјета министара и не одсликава мултиетнички карактер БиХ који у теорији многи из политичког Сарајева подржавају, али у пракси крше - констатовао је Гогановић.

Он је навео да је Столтенберг ипак имао прилику да чује званичне ставове Српске и српског народа које је изнијела српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче да је неприхватљиво да су са састанака приликом посљедње четири међународне посјете БиХ искључени Срби, истакавши да се то неће толерисати, као и да ће на нивоу БиХ бити промијењена политика представника српског народа.