latinica  ћирилица
22/11/2023 |  09:49 ⇒ 09:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Милеј тражи да Лондон врати Фолкланде! Британци одмах рекли НЕ!

Портпарол британског премијера Ришија Сунака изјавио је да "нема сумње" да Фокландска острва припадају Великог Британији, након што је нови предсједник Аргентине рекао да је вријеме да их "врати".
Хавијер Милеј (Фото: EPA-EFE/LUIS ROBAYO) -
Хавијер Милеј (Фото: EPA-EFE/LUIS ROBAYO)

Хавијер Милеј, који је у недјељу изабран за предсједника Аргентине, рекао је да Буенос Ајрес над тим острвима има "суверенитет о којем се не може преговарати".

Он је обећао да ће острва вратити "дипломатским каналима", преноси Би-Би-Си.

Међутим, портпарол британског премијера рекао је да је питање суверенитета Фокландских острва "прије извјесног времена одлучно ријешено".

Како подсјећа британски јавни сервис, Аргентина већ дуго тврди да има суверенитет над острвима, британском прекоморском територијом у југозападном Атлантском океану. Двије земље су водиле рат због тога, након што су аргентинске снаге извршиле инвазију на острва 1982. године.

Фокланди, познати у Аргентини као Малвини, удаљени су скоро 13.000 километара од Велике Британије и око 500 километара од континенталне Аргентине. На референдуму 2013. године, народ Фокландских острва гласао је са 99,8 одсто да остану дио прекоморске територије Велике Британије.

Сунаков портпарол поручио је да ће британска влада наставити да "проактивно брани право Фокландских острва на самоопредјељење".

Раније ове године, Аргентина се повукла из споразума о сарадњи потписаног 2016. године и затражила разговоре о суверенитету. У споразуму, Аргентина и Велика Британија су се обавезале да ће побољшати сарадњу у питањима од заједничког интереса у јужном Атлантику.

Новоизабрани аргетински предсједник је током предизборног ТВ дуела рекао да се о суверенитету Аргентине над Малвинским острвима не може преговарати.

- Малвинска острва су аргентинска. Сада морамо да видимо како ћемо их вратити. Јасно је да ратна опција није рјешење. Имали смо рат - који смо изгубили - и сада морамо да уложимо све напоре да повратимо острва дипломатским каналима - додао је Милеј.

У интервјуу аргентинском дневном листу "Ла Национ", он је предложио да Велика Британија преда Фокланде Аргентини на сличан начин као што је Хонг Конг враћен под кинеску власт 1997. године.