latinica  ћирилица
22/11/2023 |  09:27 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

До краја године очекује се повећање потражње предузећа за кредитима

Банке у БиХ имају благо песимистичан поглед на потражњу становништва за кредитима у четвртом кварталу, док истовремено очекују да ће доћи до повећања потражње предузећа за кредитима, показује анкета Централне банке БиХ.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Према овој анкети у којој је учествовало осам највећих банака у БиХ, у четвртом кварталу очекује се смањење потражње становништва за потрошачке и ненамјенске, као и за стамбене кредите, док ће доћи до повећања потражње предузећа за краткорочним, као и за дугорочним кредитима или кредитним линијама.

За четврти квартал банке предвиђају да ће доћи до пооштравања стандарда за кредите становништву, док ће стандарди за одобравање краткорочних, као и дугорочних кредита предузећима остати непромијењени.

Банке су извјестиле да је у трећем кварталу дошло до раста потражње становништва за стамбеним, као и за потрошачким и ненамјенским кредитима.

Главни фактори који су утицали на повећање потражње за кредитима везани су за повећану набавку трајних потрошачких добара, куповину некретнина и други извори финансирања становништва, док је штедња становништва имала негативан утицај на потражњу становништва.

У трећем кварталу дошло је до незнатног пооштравања стандарда за потрошачке и ненамјенске кредите, док су стандарди за одобравање стамбених кредита остали непромијењени.

Банке су навеле да је потражња предузећа за кредитима наставила да расте и у трећем кварталу, као и да је потражња за дугорочним кредитима већа од потражње за краткорочним.

У трећем кварталу у односу на претходни, дошло је до незнатног повећања одбијених захтјева за кредитима.