latinica  ћирилица
22/11/2023 |  09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

САД разматрају да поново прогласе Хуте терористичком организацијом

САД разматрају да прогласе јеменске Хуте терористичком организацијом, након што је ова милитантна побуњеничка група отела теретни брод, саопштио је портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби.
Хути отели теретни брод (Фото: EPA-EFE/HOUTHIS MEDIA CENTER) -
Хути отели теретни брод (Фото: EPA-EFE/HOUTHIS MEDIA CENTER)

Ројтерс наводи да је Кирбијев коментар значајан, јер је једна од првих ствари коју је урадио предсједник Џозеф Бајден када је ступио на функцију у јануару 2021. године, било скидање ознаке "терористичка организација" за Хуте, због забринутости да би санкције могле да погоршају јеменску хуманитарну кризу.

Хути су у недјељу на југу Црвеног мора отели брод Галакси лидер, израелског власника.

Кирби је рекао да је посриједи "најгрубље кршење међународног права" и да је "Иран саучесник" у томе.

- У том свјетлу, почели смо да разматрамо да Хуте прогласимо терористичку организацијом и разматраћемо друге опције, како са нашим савезницима, тако и са нашим партнерима - казао је Кирби на конференцији за новинаре, позивајући Хуте да одмах пусте брод и посаду.

Теретним бродом "Галакси лидер", под заставом Бахама, који је у британском власништву, управља јапанска фирма, али има везе са израелским бизнисменом Абрахамом Унгаром.

- Запљена брода је само почетак - рекао је портпарол Хута Мохамед Абдул Салам у недјељу, у саопштењу објављеном на платформи X (Твитер) и најавио нове поморске нападе док Израел не заустави нападе на Газу.

Брод који је кренуо из Турске у Индију преусмјерен је у јеменску луку Салиф у покрајини Ходеида, саопштила је компанија за поморску сигурност Амбреј, напомињући да су међу члановима посаде Украјинци, Бугари, Филипинци, Мексиканци и један Румун.