latinica  ћирилица
21/11/2023 |  07:25 ⇒ 09:16 | Аутор: Агенције

Политичко крило Хамаса: Договор о примирју близу; Бијела кућа: Све смо ближи договору о ослобађању талаца

Четрдесет шести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Бијела кућа саопштила је да САД вјерују да је договор о ослобађању талаца, које Хамас држи у Појасу Газе, све ближи. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поново је позвао на "хитне хуманитарне паузе" у сукобу, истичући важности окончања патње цивила.
Рат (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI/илустрација) -
Рат (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI/илустрација)

09.15 - Израелска војска погодила Хамасов лансер поред стамбене зграде

Израелска војска је саопштила да је током ноћи погодила Хамасов ракетни лансер са којег је јуче гађана територија централног Израела.

Војска је навела да је лансер био постављен поред стамбене зграде, а након удара, жене и дјеца који су се ту склонили побјегли су из тог подручја, преноси "Тајмс оф Израел".

07:15 - Хути: Израелски бродови "легитимна мета"

Војни званичник јеменских Хута, генерал-мајор Али ел Мошки изјавио је, након отмице брода "Галакси лидер" у Црвеном мору и његове међународне посаде, да су израелски бродови легитимне мете било гдје.

- Израелски бродови су за наше легитимне мете било гдје и нећемо оклевати да предузмемо акцију - рекао је генерал ел Мошки.

Хути, који су себе прогласили дијелом "осовине отпора" иранских савезника, такође су лансирали серију дронова и пројектила ка Израелу.

Теретним бродом "Галакси Леадер" под заставом Бахама, који је у британском власништву, управља јапанском фирмом, али има везе са израелским бизнисменом Абрахамом "Рамијем" Унгаром.

Брод који је кренуо из Турске у Индију преусмерен је у јеменску луку Салиф у провинцији Ходеида, саопштила је компанија за поморску сигурност "Амбреи", напомињући да су међу члановима посаде Украјинци, Бугари, Филипинци, Мексиканци и један Румун.

Израелска војска је рекла да је заплијена "веома озбиљан инцидент са глобалним посљедицама", док је амерички војни званичник назвао "флагрантним кршењем међународног права".

06:47 - Шеф политичког крила Хамаса тврди да је договор о примирју близу

Исмаил Ханије, шеф политичког бироа Хамаса, тврди да су близу споразума о примирју са Израелом.

У саопштењу објављеном за Телеграм, Ханија са сједиштем у Дохи каже да је Хамас дао свој одговор Катару и другим посредницима, без детаљнијег објашњења.

Званичник Хамаса, Изат ел Решик, изјавио је јутрос да су у току разговора између Хамасе и Израела о привременом примирју током којег би се организовао улазак помоћи у Појас Газе и, поред тога, размијенили таоци и затвореници.

Према његовим ријечима, детаљи о примирју објавиће катарски званичници.

Израелска војска саопштила је да је током јучерашњег дана либанска група Хезболах за сат времена испалила око 25 ракета и три дрона камиказе на више локација на сјеверу Израела.

______________________________________________________________________________________________________

Са друге стране, министарство здравља у Гази, које води милитантна група Хамас, навело је да се број страдалих Палестинаца од почетка сукоба попео на 13.300, укључујући 5.600 деце и 3.550 жена.

Ирански председник Ебрахим Раиси послао је писмо лидерима 50 земаља, позвавши их да утичу на Израел како би зауставио нападе на Газу. Порука је упућена и руском и кинеском председнику, као и лидерима Јордана, Казахстана, Кеније, Турске и Јужне Африке.

Истовремено, Светска здравствена организација потврдила је да је 28 превремено рођених беба из Газе безбедно стигло у Египат, док је Пекинг је позвао на "хитне мере" за заустављање хуманитарне катастрофе.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама изнела је податак да је број расељених у Појасу Газе достигао приближно 1,7 милиона.

За то време, амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да верује да је договор о ослобађању талаца, које Хамас држи у палестинској енклави, близу, што је такође потврдио потпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.