latinica  ћирилица
20/11/2023 |  16:14 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Хавијер Милеј нови предсједник Аргентине

Према прелиминарним резултатима предсједничких избора у Аргентини, на основу 90 одсто пребројаних гласова, крајње десничарски кандидат Хавијер Милеј побиједио је у другом изборном кругу свог супарника, доскорашњег министра економије Серђа Масу.
Хавијер Милеј (Фото: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni) -
Хавијер Милеј (Фото: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

Прелиминарни резултати показују да је Милеј освојио скоро 56 одсто гласова, док је његов протвкандидат Серђо Маса освојио 44 одсто гласова, пренио је Би-Би-Си.

Милеј је у говору пред присталицама у Буенос Ајресу обећао "драстичне промјене" како би се ухватио у коштац са аргентинском "трагичном реалношћу", односно растућом инфлацијом и широко распрострањеним сиромаштвом.

Истакао је да од "данас почиње реконструкција Аргентине".

- Данас почиње крај пропадања Аргентине. Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка - поручио је Милеј.

Најавио је да ће се Аргентина вратити на мјесто у свијету које "никада није требало да изгуби".

Предсједник Русије Владимир Путин упутио је честитку Хавијеру Милеју поводом његове побједе на предсједничким изборима у Аргентини.

- Примите честитке поводом Вашег избора за предсједника. Руско-аргентински односи заснивају се на добрим традицијама пријатељства и међусобног поштовања. Рачунамо на даљи развој стратешког партнерства са Буенос Ајресом у различитим областима, као и на конструктиван дијалог о актуелним међународним питањима - наводи се у Телеграму који је објављен на сајту Кремља.

Путин је пожелио Милеју успјех у раду, здравље и благостање.