latinica  ћирилица
20/11/2023 |  11:46 ⇒ 11:53 | Аутор: sputniknews.com

Путин и Си: Русија и Кина заједно доприносе изградњи праведнијег свијета

Предсједници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, позитивно су оцијенили односе двију земаља, истакавши да желе и надаље да развијају сарадњу како би допринијели повећању стабилности у свијету. Двојица лидера упутила су поруке учесницима дијалога "Партија Јединствена Русија – Комунистичка партија Кине".
Путин и Си (Фото: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
Путин и Си (Фото: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES)

Путин је у телеграму који је објављен на сајту Кремља навео да су односи Русије и Кине на изузетно високом нивоу.

- Руско-кинески односи свеобухватног и стратешког партнерства су на изузетно високом нивоу. Реализују се велики заједнички пројекти у економској, саобраћајној, енергетској, хуманитарној области, као и у другим сферама. На билатералној основи, као и у форматима ШОС, БРИКС и другим мултилатералним структурама, Москва и Пекинг координишу напоре за рјешавање најважнијих међународних проблема, доприносећи изградњи праведнијег и демократскијег свјетског поретка - наведено је у телеграму.

Си Ђинпинг је у својој поруци, коју је пренијела Централна телевизија Кине, подсјетио на то да се сљедеће године навршава седам и по деценија од успостављања дипломатских односа Москве и Пекинга.

- Кина је спремна да сарађује с Русијом како би, искористивши историјске тенденције, чврсто развијала руско-кинеске односе на основи вјечног добросуседства, свестране стратешке сарадње на обострану корист, као и да би допринијела развијању и уздизању сваке од страна и донијела већу стабилност и позитивну енергију свијету - рекао је Си Ђинпинг у поруци поводом десетог сусрета руководећих партија двију земаља.