latinica  ћирилица
12/11/2023 |  19:07 ⇒ 20:00 | Аутор: РТС

Измјештен споменик српским борцима на гробљу у Приштини

Споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. године на православном гробљу у Приштини измјештен је, а на његово мјесто постављена је црна мермерна плоча на којој пише "Француским војницима палим на Косову".
Приштина: Православно гробље, илустрација - Фото: СРНА
Приштина: Православно гробље, илустрацијаФото: СРНА

Спомен-плоча из 1984. године, на којој је поред крста исписано "Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912–18", измјештена је са бочне стране парка над којим се вије застава Француске.Измештање споменика и постављање нове спомен-плоче обављено је без знања Епархије рашко–призренске, сазнаје РТС.

Измјештање споменика српским јунацима и постављање нове спомен-плоче није једина промјена на спомен-обиљежју на приштинском православном гробљу, у дијелу посвећеном страдалим српским и француским војницима у Првом свјетском рату.

На спомен-плочи захвалности на којој на српском и француском пише "Вечита захвалност француским ратницима палим 1918" придодат је и превод на албански.

Приштински парох Станиша Арсић каже да је обишао гробље и фотографисао измјештене споменике. У тзв. косовској полицији, гдје је пријавио случај, речено му је да је измјештање урадило предузеће Хортикулутра, по налогу Амбасаде Француске у Приштини.

Премјештање плоча на спомен-обиљежју које је, узгред, једино остало недирнуто мјесто међу на десетине порушених и оскрнављених надгробних споменика преминулих Срба на православном гробљу у Приштини, урађено је уочи обиљежавања Дана примирја.