latinica  ћирилица
04/10/2023 |  13:42 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Космет није држава, него саставни дио Србије

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић /СНСД/ изјавио је данас у Сарајеву да самопроглашено Косово није држава него да су Косово и Метохија саставни дио Републике Србије, једна од двије аутономне покрајине у саставу Републике Србије и да је БиХ једна од држава која не признају Косово као независну државу.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Реплицирајући на дискусију делегата Шефика Џаферовића /СДА/, Ковачевић је нагласио да Република Српска, па ни БиХ, нису и неће признати лажну државу Косово и то би требало да се поштује и када се говори о било каквим споразумима.

- За нас је апсолутно неприхватљиво да се припремају и потписују било какви споразуми са Косовом док привремена управа у Приштини на овакав начин има третман према српском народу, а не знам да ли знате да је српски народ један од конститувних народа у БиХ, један од народа са којим ви овдје заједно живите.

Исто тако представници те привремене управе у Приштини веома често, веома негативно говоре о Републици Српској, вријеђају грађане Републике Српске. Мислим да би то на неки начин требало да вријеђа и вас, јер је то дио ваше земље и дио људи са којима ви живите овдје. Тако да док је стање тако, сигурно је да ми нећемо подићи руку за потписивање било каквих споразума са Косовом - нагласио је Ковачевић.

Џаферовићу, који је инсистирао на афирмацији споразума о слободи кретања и преласку граница у региону само са личном картом, уз оцјену да је граница БиХ и /самопроглашеног/ Косова најригиднија на овим просторима, реплицирао је и делегат Желимир Нешковић /СДС/, који сматра да није у реду да власти самопроглашеног Косова стално испаљују отровне стрелице према Републици Српској, а са друге стране траже да им представници српског народа чине уступке и излазе у сусрет нереалним захтјевима.

- Ставови српске стране потпуно су јасни, и ми никада нећемо признати такозвано Косово - поручио је Нешковић.

Током утврђивања дневног реда данашње сједнице Дома народа, Џаферовић је изразио "запрепаштење" садржајем тог дневног реда јер сматра да нема "европских" закона, а посебно је разочаран због непотписивања поменутог споразума о слободи кретања и преласка граница у региону само са личном картом.