latinica  ћирилица
04/10/2023 |  12:11 ⇒ 13:17 | Аутор: sputniknews.com

Захарова открива са чега Запад скреће пажњу лажима о догађајима на КиМ

Оптужбе приштинских власти након инцидента на Косову и Метохији су неутемељене и неосноване – било какви покушају да се Србија представи као ратни хушкач је апсурдно, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Косовска Митровица (Фото:  TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Косовска Митровица (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

На питање како Русија коментарише оптужбе приштинских власти на рачун Србије да наводно стоји иза инцидената на КиМ током којих су погинула три Србина и један косовски полицајац, Захарова је напоменула да је руководство Србије већ опширно и аргументовано прокоментарисало те оптужбе

- Након тога нема сумње да су оптужбе Приштине неосноване и неутемељене. Вишегодишњи дијалог Брисела о Косову убједљиво је показао да је једина конструктивна страна која тежи цивилизованом, мирном, правном рјешењу је био и остао Београд - прокоментарисала је она.

ЕУ се у потпуности дискредитовао као посредник, и то не само на Балкану, него и на пример у Јерменији, додала је Захарова.

- Свашта су обећали, а нису урадили ништа, осим провокација које су довеле до тога да ситуација експлодира коју је било потребно и која је могла да се рјешава у правном и политичком пољу с обзиром на све историјске специфичности ситуације. Стога било какви покушају да се Србија представи као ратни хушкач је апсурдно – то је лаж чији је циљ дискредитација Београда, скретање пажње са антисрпског етничког чишћења које се покреће против Срба у покрајини - казала је она.

Како је додала, такозвани "премијер Курти" је претворио застрашивање и понижавање неалбанског становништва у нову нормалност.

- Послије његових ужасних ријечи да Срби на Косову треба да "пате и плате" не треба да изненађује њихова жеља да заштите своје домове, породице, дјецу, себе, културу и традицију од уништавања - поручила је Захарова.

Што се тиче међународног присуства на КиМ под окриљем НАТО и ЕУ, они никада нису ни хтели нити намеравају да испуне свој мандат, оценила је Захарова.

- Они само подилазе Приштини као што су увијек и радили - закључила је она.