latinica  ћирилица
03/10/2023 |  18:46 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

Мађарски генерал-мајор Ласло Стиц на челу мисије Алтеа

Мађарски генерал-мајор Ласло Стиц преузеће у јануару 2024. године команду мисије Алтеа у БиХ, саопштио је данас мађарски министар одбране Кристоф Салај Бобровнички.
ЕУФОР - Фото: РТРС
ЕУФОРФото: РТРС

Он је истакао да Мађарска показује приврженост регионалној стабилности слањем појачања за мисију ЕУФОР Алтеа.

- Мађарске одбрамбене снаге појачавају своју посвећеност - 2024. године мисији Алтеа ће се придружити додатне снаге. Искуство генерал-мајора Стица у развоју снага чини га снажним вођом за ову мисију - написао је Бобровнички на друштвеним мрежама.

Он је навео да је "очување стабилности региона западног Балкана приоритет за мађарску Владу, јер тамошње земље играју кључну улогу у заустављању таласа илегалних миграната", преноси агенција МТИ.

- Оружане снаге Мађарске ће дати допринос мисији Алтеа у хеликоптерском транспорту, ваздушној евакуацији и способностима медицинске подршке, послаће деминерску екипу, псе за откривање експлозива и јединицу војне полиције - рекао је Бобровнички.

Стиц тренутно служи као командант Команде за модернизацију и трансформацију оружаних снага. Служио је у мисијама на западном Балкану и у Врховном штабу савезничких снага у Европи.