latinica  ћирилица
01/10/2023 |  18:17 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Још на чекању одлука о ПДВ на лијекове (ВИДЕО)

Да ли ће грађани плаћати лијекове уз нижу стопу пореза на додатну вриједност?
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Сва три фонда здравства упутила су иницијативу Савјету министара за смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и апеловала на што хитније разматрање ове иницијативе.

Смањење, укидање или поврат ПДВ-а? У Фонду здравства Републике Српске више не бирају. Званичну иницијативу за смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове упутили су крајем јуна, да би је ресорно министарство већ почетком јула упутило Савјету министара. Сада инсистирају да се иницијатива узме у разматрање и то по хитном поступку.

- Само у здравственом систему Републике Српске у прошлој години за ПДВ плаћено је више од 100 милиона КМ, што је готово једнако двогодишњим трошковима лијекова на рецепт - наводи Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Највише ПДВ-а плати се на најскупље лијекове. Међу њима на оне за ријетке болести. Савез за ријетке болести потпуно подржава иницијативу за смањење стопе ПДВ-а.

- Само за лијек "трикафту" је 70.000 КМ разлика у ПДВ за једног пацијента до које би се дошло, што је милион за свих 15 који су укључени. То значи још два до три пацијента која би могла добити лијек - рекла је Биљана Котур, предсједница Савеза за ријетке болести Републике Српске.

У Фонду здравства Српске су израчунали, када би се на лијекове плаћало пет одсто, умјесто садашњих 17 одсто ПДВ-а, годишње би уштедјели чак 20 милиона КМ. Дакле, ријеч је само о лијековима које финансира Фонд. Процјена је да би и они које пацијенти купују могли да буду јефтинији. Али, осим процјене, више се не зна. У Управи за индиректно опорезивање кажу – измјене Закона о ПДВ-у превише су озбиљне да би се радиле без квалитетне анализе.

- Мора се конкретно знати шта би измјена закон у том смислу донијела, колики би био губитак прихода, одакле би се ти приходи евентуелно надомјестили и слично. Такође, сматрамо да није добро у измјене овако важног закона ићи сваких мјесец дана и појединачно мијењати одређене чланове закона - рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Недавно је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио измјене и допуне Закона о ПДВ-у и коначно укинуо ПДВ на донирану храну. Исти проблем је са донираним лијековима, али они су и даље посебна ставка.

- Већ смо имали компаније које су кроз друштвено хуманитарни рад жељеле да поклоне лијек животно угроженом пацијенту, а говоримо о лијековима који коштају од 400.000 до 500.000 КМ и поставља се питање ко ће платити ПДВ. Произвођач мора да га плати и онда они најчешће од тога одустају - рекла је Биљана Котур.

БиХ је једина земља у Европи која исти ПДВ наплаћује и на лијекове и на луксуз. Не треба ићи даље од региона, у којем је ова стопа диференцијална и за лијекове износи од пет одсто у Хрватској и Македонији до десет одсто у Србији.

У 2022. години само Фонд здравства Републике Српске, за ПДВ је платио више од 100 милиона КМ. Велико опретећење за Фонд, али и велики приход који убере Управа за индиректно опорезивање, посљедично и за све буџете који се пуне овом ставком. Можда је то један од разлога што наша екипа у три дана није успјела да сазна у којој је фази иницијатива коју је поднио Фонд здравства и када би се могла наћи на дневном реду Савјета министара.