latinica  ћирилица
30/09/2023 |  10:15 | Аутор: СРНА

Београд ће више него до сада инсистирати на Резолуцији 1244

Србија ће, послије догађаја у Бањској, више него до сада инсистирати на Резолуцији 1244 у заштити мира и безбједности српског народа, на пуном укључењу Савјета безбједности УН и предузимати мјере да заштити свој народ и интересе на Косову и Метохији, оцијенио је дипломата Зоран Миливојевић.
Зоран Миливојевић - Фото: Screenshot
Зоран МиливојевићФото: Screenshot

Миливојевић је рекао да је оним што се десило у Бањској, практично, пређена граница гдје је могуће рационално и политички дјеловати.

- Улазимо у крајње деликатан период кад је потпуно јасно да је приштинска страна опредељена да силом реализује неке политичке и стратешке циљеве, да потпуно оствари доминацију на сјеверу Косова и да доведе у питање и положај и опстанак српског народа на тим просторима - навео је Миливојевић.

Он је указао да је у таквим околностима могућа даља ескалација, због чега је јако важно да се утврде све чињенице јер "очигледно је да је ту било доста ствари које заслужују озбиљну истрагу и реаговање".

Навео је да Запад има могућности, средства и механизме да дјелује на Приштину и спријечи додатну ескалацију, али да се види да не постоји политичка воља и интерес да Курти буде спријечен у спровођењу те политике и репресије.

Он је додао да Србији преостаје да са своје стране утврди чињенице колико је могуће и да са тиме упозна свјетску јавност.

- Србија свакако треба и мора да инсистира на обавезама међународних фактора који су на терену, да врше своје дужности. Мислим првенствено на Кфор, а онда и на Еулекс. Крајње је вријеме да се огласи и Савјет безбједности УН у чијој је надлежности ово питање, јер се ради о миру и безбједности - истакао је Миливојевић.

Он сматра да послије догађаја у Бањској "бар три ствари више неће бити на дневном реду", од којих је прва питање статуса Косова и Метохије, те закључује да је прича о "неком признању за убудуће тотално затворена".

Миливојевић је навео да је пређена граница толеранције и очекивања да српски народ мирно посматра погром.

Он је указао да је ово тест да се види да ли постоји политичка воља у западним центрима моћи да се дијалогом нађе политичко рјешење.

- Уколико то заиста постоји, онда је моменат да се вратимо на Бриселски споразум истог тренутка. Да се спријече даље активности полиције или специјалних снага које дјелују на сјеверу са дугим цијевима, да се Кфор врати у мандат и преузме пуну контролу и да се вратимо дијалогу, али под условом да се реализује Бриселски споразум - нагласио је Милићевић.

Према његовим ријечима, све остало нема никаквог смисла и не даје никакве гаранције да би ситуација могла да се контролише.

- Што се Србије тиче, она ће у оквиру својих надлежности и могућности учинити све да се освијетли шта се стварно десило, ко је стајао иза људи који су се побунили тамо, да освијетли све чињенице које јој стоје на располагању, укључујући и лица која су Србији доступна - рекао је Миливојевић.

Он је указао да ће Србија учинити све да се спријечи даља ескалација и да је спремна увијек за дијалог на основама које имају смисла, без дискусије о статусу Косова.

Миливојевић сматра да Србија има маневарског простора и указује да без ње нема говора о признању самопроглашеног Косова, односно да се са Београдом мора разговарати.

- Србија је пуноправна чланица УН у међународно признатим границама са Косовом и Метохијом у њеном саставу. Од тога Србија одустати неће, за то има подршку три четвртине човјечанства - нагласио је Миливојевић.