latinica  ћирилица
29/09/2023 |  13:11 | Аутор: Агенције

Загреб очекује да јој Подгорица врати брод Јадран

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је да је Црна Гора признала да су припадници ЈНА из Црне Горе учествовали на дубровачком ратишту, што је знак да се може очекивати повратак школског брода Јадран у Хрватску.
Брод "Јадран" - Фото: Wikipedia
Брод "Јадран"Фото: Wikipedia

Он је то изјавио на отворењу изложбе Хрватски школски брод Јадран - матична лука Сплит, 1933-2023. у Дому војске у Лори.

Навео је да је дописом из Подгорице Хрватска обавијештава да је у Црној Гори пронађена опрема отуђена у вријеме ратних дешавања  на дубровачком ратишту. 

Бијели једрењак Јадран изграђен је 1933. године и све до 1991. био је уписан у флотне листе хрватских лука. На ремонт у Црну Гору отпловио је 1991. године, али га Црногорци до данас нису вратили, што остаје билатерални спор Загреба и Подгорице.

Министар је рекао да Хрватска никада неће одустати од своје имовине и да је овај школски брод био уписан у матичну луку Сплит, те да није ишао на ремонт све то се не би касније дешавало.   

Црна Гора је почетком августа обиљежила 90. годишњицу брода, због чега је хрватски МИП упутио протестну ноту Подгорици о "својатању имовине".

Међутим, црногорски предсједник Јаков Милатовић је током посјете Загребу рекао да је брод у власништву Црне Горе, али да је Подгорица отворена за дијалог о том питању, док је његов хрватски колега Зоран Милановић позвао на финансијско одрживо рјешење тог питања и рекао да има важнијих тема од те.

Грлић Радман је поручио да није исказана спремност да се овај спор ријеши, и додао,  да за његово рјешавање постоје и други правни и политички механизми, те арбитража.